Slovenija
596 ogledov

V bolnišnico zaradi vožnje z glavo naprej

Tobogan Profimedias
Najpogostejši razlog za poškodbe je vožnja z glavo naprej ali neupoštevanje varnostne razdalje in drugih pravil.

"Po mojem mnenju nad vodnim parkom Aqualuno v Olimjah leta velika jata angelov, ki so doslej vedno uspeli preprečiti, da ne bi prišlo do hude nesreče na tako opevanem toboganu King Kobra," je prepričana zaskrbljena bralka. "Zadnjič je prijateljica s svojim otrokom za las ušla nesreči zaradi neusklajenosti zdolgočasenih in na telefonih visečih 'reševalcih', saj je zgornji spustil po drči naslednji par, medtem ko se njima ni uspelo pravi čas umakniti skozi predvideno odprtino. Šlo naj bi za centimetre."

PREBERITE ŠE:

V Termah Olimia, ki skrbi tudi za navedeni vodni park, so prepričani, da je za varnost dobro poskrbljeno. "Izvajamo vrsto ukrepov za preprečevanje morebitnih nezgod. Še zlasti v poletnih mesecih imamo povečano ekipo zaposlenih, ki dnevno spremljajo naše kopalce, v primerih nepravilnih ravnanj ali nespoštovanj pravil pa jih sprotno ozaveščamo s ciljem preprečevanja morebitnih nezgod," pojasnjuje Jasmina Mlakar s Term Olimia. "Kljub izvajanju številnih preventivnih ukrepov in zaradi nespoštovanje kopalcev le teh, se lahko zgodi nezgoda, le v redkih primerih s poškodbami. Glede na večje število dnevnih kopalcev, še zlasti v poletni sezoni, beležimo izredno malo nezgod, še posebej ne takšnih s hujšimi posledicami."

Sedem nujnih intervencij

Zdravniško pomoč zagotavljajo z zdravstvenim osebjem, v primeru ugrentnih potreb pa sodelujejo z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah. "V poletni sezoni beležimo sedem urgetnih zdravstvenih intervencij," je povedala Mlakarjeva. "V primerjavi s preteklimi obdobji lahko govorimo om trendu zmanjševanja le teh. Temu botruje tudi večja ozaveščenost kopalcev in spoštovanja pravil vedenja in gibanja na vseh naših lokacijah."

Med kršitvami kopalcev sicer najpogosteje zaznavajo nespoštovanje varnostnih razdalj in nepazljivost otrok. "Želimo si, da bi vsi obiskovalci in kopalci spoštovali varnostne ukrepe in se temu primeru vedli, še posebej, da starši opozarjajo svoje otroke, ker lahko s tem preprečijo morebitne nezgode," pravi Mlakarjeva in poudarja, da se z adrenalinskim toboganom King Kobra lahko pohvalijo, saj "kljub predrznosti zagotavlja varnost njegovih navdušencev".

Pogosto je kriv nepravilen spust

V Termah Čatež pravijo, da so razlogi za poškodbo praviloma v neupoštevanju navodil in zaradi nepravilnega spusta. "Na startnih ploščadih toboganov so postavljene opozorilne table z navedeno stopnjo zahtevnosti naprave in navodili glede uporabe kot tudi o prepovedanih položajih pri spuščanju. Redarji na toboganih tudi opozarjajo oz. osredujejo ustna navodila, kako je dovoljeno spuščanje po posamezni napravi," pojasnjuje Nevenka Petan s Term Čatež. "Do poškodbe praviloma pride zaradi neupoštevanja omenjenih navodil ali precenjevanja osebnih sposobnosti."

Najbolj pogoste poškodbe so po besedah Petanove posledica vožnje z glavo naprej, ko pride ob pristanku v bazenu posledično do udarca v bazensko dno. "Poškodbe iz naslova trkov dveh oseb na toboganu, kjer je razlog, da se en kopalec prehitro spusti in pri tem trči v drugega, so izjemno redke, nekje dva do tri krat letno na nekaj sto tisoč spustov," pove Petanova. "Višina vode v doskočnem bazenu je zakonsko predpisana, kar je pri vseh naših napravah upoštevano."

Modra, rdeča in črna težavnost

Na vodnih igralih poletne in zimske Termalne riviere imajo številne steze za spuščanje oz. drčanje, ki so različne stopnje težavnosti, in tako označene kot modra, rdeča ali črna. "Vse naprave so v skladu s predpisi in normativi za vodna igrala," poudarja Petanova. "Naprave, označene s črno barvo, so adrenalinskega tipa, njihova uporaba je omejena z minimalno višino uporabnika, ki je od 130 do 150 cm. Vsak kopalec prostovoljno izbira, katere naprave bo uporabljal ob obveznem upoštevanju svojih sposobnosti in navodil o uporabi."

Reševalci, ki skrbijo za varnost kopalcev, imajo licence, ki jih morajo redno obnavljati. "Število reševalcev je urejeno skladno s slovensko zakonodajo in se redno preverja tudi s strani pristojnih inšpekcijskih služb," poudarja Petanova. "V Termah Čatež je bil pred začetkom poletne sezone opravljen inšpekcijski pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da so izpolnjeni vsi predpisani standardi glede varnosti na kopališčih. Na Termalni rivieri (in tudi na drugih bazenskih površinah Term Čatež) imamo zadostno število usposobljenih reševalcev glede na potrebe ter površino vode in vodne atrakcije."

Komentarjev 5
  • h3o 12:56 25.avgust 2015.

    in koliko urina je v bazenih

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:25 25.avgust 2015.

    "Najbolj pogoste poškodbe so po besedah Petanove posledica vožnje z glavo naprej, ko pride ob pristanku v bazenu posledično do udarca v bazensko dno."ufff to pa more bolet fejst.....

  • Pepe007 10:11 25.avgust 2015.

    Tobogan je naprava po kateri se ljudje peljejo navzdol. To ni naprav za kampiranje, kar pa nekateri počnejo. Dokler otrok ni dovolj star, ga je strah, ga ne obvladaš, itd,.. z njim ne greš na tobogan.