Slovenija
148 ogledov

Na Štajerskem neurja

Poplavljena obala.
1/23
Su. K.
Štajersko so zajele močne padavine s točo, nam je sporočila bralka.

Padavine so zajele vzhodni del države. Bralka nam je sporočila, da v Šentjurju močno deževalo, padavine pa je spremljala tudi toča. "Nad Šentjurjem se je razbesnelo neurje s točo. Zdi se, kot da je sodni dan. Poplavljena je ulica in lokalna cesta proti Slivnici," nam je sporočila bralka in dodala: "Padlo je toliko toče, da so morali občani kidati." Do zdaj se je neurje že poleglo. Meteorna voda je zalila večje število objektov, podrtih je bilo nekaj dreves, na cesto je na posameznih odsekih nanosilo zemljo.

Težave so imeli zaradi neurja po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje tudi v Rušah, Velenju, Šmarju pri Jelšah in na območju Celja, kjer je meteorna voda zalila 29 stanovanjskih objektov, nanos blata in vejevja pa je popolnoma zaprl 250 metrov ceste.  Posredovalo je 91 gasilcev s 23 vozili PGE Celje ter PGD Celje-Gaberje, Lokrovec, Ostrožno, Škofja vas in Zagrad-Pečovnik, ki so iz objektov izčrpali vodo ter očistili cesto nanosa in jo sprali, so še zapisali na Upravi  RS za zaščito in reševanje.

 

Padavine  | Avtor: PrtScr Arso PrtScr Arso
Povečano plimovanje morja

"V petek zvečer bo gladina morja dosegla višino okoli opozorilne višine 295 centimetrov, v soboto in nedeljo bo višina morja presegla opozorilno vrednost. V času presežene opozorilne višine bo morje za krajši čas poplavilo izpostavljene dele nižje ležeče obale," so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po podatkih dežurnega hidrologa na Agenciji RS za okolje je vodnatost rek večinoma srednja, na jugozahodu države pa majhna.

"Ponoči so se povečali pretoki manjših rek v vzhodnem delu države. V petek in soboto se vodnatost rek ne bo veliko spreminjala, v nedeljo popoldne se bodo povečali pretoki rek v zahodnem delu države."

Toča in zalite kleti

Že včeraj je močno deževje prizadelo predvsem Štajersko, ponekod je padala tudi toča. Meteorna voda pa je preglavice povzročala v Brežicah, kjer je zamašila kanalizacijsko cev in zalila del kleti, garaže in stanovanjskega objekta, so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kakšno vreme nas čaka?

V soboto bo še povečini sončno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije se bodo začele pojavljati krajevne padavine.

"V soboto bodo padavine bolj v zahodnem delu hribovite Slovenije, ki pa se lahko okrepijo in razširijo na osrednjo Slovenijo. Delno jasno vreme bo, kot kaže, le na vzhodu, drugod bo bolj oblačno," nam je včeraj povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Pečenko.

Podobno vreme bo tudi v nedeljo. V vzhodni Sloveniji bo delno jasno in suho, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V ponedeljek pa nas čaka ohladitev in dež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.