Slovenija
68 ogledov

Zidar se je znova izognil sodišču

Sojenje Čista lopata
1/2
Anže Petkovšek
Proti nekdanjemu šefu SCT Ivanu Zidarju bi se moral danes začeti nov proces, vendar znova ni prišel na sodišče. Sojenje prekinjeno za nedoločen čas.

Ivan Zidar danes ni prišel na sodišče. "Za obtoženega Ivana Zidarja se predobravnavni narok danes ne bo opravil," je zato odločila sodnica. Zidar je namreč v torek odpovedal pooblastilo zagovorniku, ki ga je zastopal doslej, nato pa nemudoma najel novega zagovornika, in sicer Milana Krstiča.

"A zagovornik Krstič danes ni bil vabljen na obravnavo, saj mu mora biti omogočen dodaten čas, da se seznani z zadevo, v kateri bo zastopal Zidarja," je še dejala sodnica.

Žagar se je pogodil

Tožilstvo Zidarju očita, da naj bi podpisal domnevno škodljivo pogodbo za svetovanje s podjetjem Socius in s tem SCT oškodoval za okoli sto tisoč evrov. Poleg Zidarja se morajo zaradi domnevnega oškodovanja v letih 2003 in 2004 zagovarjati tudi Zidarjev nekdanji namestnik Aleksander Meze ter njuna tesna sodelavca Borut Willenpart in Alen Žagar.

Vendar pa se je Žagar pred dnevi pogodil s tožilci za pregon organiziranega kriminala. "Alen Žagar je priznal krivdo, pri čemer mu je bila določena kazen eno leto in en mesec s preizkusno dobo dveh let," je sodnici pojasnil tožilec Boštjan Jeglič.

Žagarju bodo kazen izrekli 5. novembra, sodnica pa ga je izločila iz postopka, ki bo dalje tekel proti Zidarju in drugim.

Maze in Zarnikova se ne bosta pogajala

Sojenje se je nadaljevalo nekdanjemu namestniku Zidarja Aleksandru Mazetu in Ireni Zarnik, zastopnici podjetja Big Trading, s katero naj bi SCT podpisal domnevno škodljivo pogodbo o svetovanju. Nihče od njiju krivde ne priznava, zato se tudi ne nameravata pogajati.

Mazetov zagovornik Miha Kozinc je sodnico pozval, naj izloči določene dokaze, in sicer listine, ki so jih Maze in drugi izročili kriminalistični policiji.

"Ni bil poučen o pravicah, policija pa je kljub temu od njega zbirala podatke. Pravica do molka in pravica do neobremenjevanja samega sebe pa je osnovno pravilo za poštenost postopka," je zahtevo utemeljil Kozinc.

"Kriminalistična policija je takrat na SCT naslovila dve zahtevi za posredovanje določenih listin, ki jih je sam izročil. Policija ga pri tem ni podučila, da je osumljen kaznivega dejanja in da ima pravico do privilegija pred samoobtožbo, zdaj je na podlagi teh dokazov vložena obtožnica. Dejstvo je, da Meze ni bil opozorjen na morebitne posledice izročanja dokazov," je še dejal Kozinc.

Sodnica naj se izloči

Zagovornik Boruta Villenparta, Gorazd Fišer, pa poleg iste zahteve, kot jo je podal Kozinc, zahteva še izločitev sodnice Alenke Gregorc Pus.

"Presenečen sem, da je sodnica danes sprejela in potrdila sporazum o priznanju krivde med Alenom Žagarjem in tožilstvom. Pričakoval sem, da bi sodnica o tem odločala šele, ko bo razčiščeno ne le glede izločitve dokazov, ampak tudi, ali je bilo to, kar je Žagar priznal sploh kaznivo dejanje. Zdaj namreč velja milejši zakon, kot je veljal v času, ko je bilo zagrešeno očitano kaznivo dejanje. Žagar pa je obtožen istega kaznivega dejanja kot Villenpart in Meze," trdi Fišer.

Preloženo za nedoločen čas

"Priznanje Alena Žagarja je nerazumno, saj je priznal dejanje, ki evidentno ni kaznivo dejanje. Sodišče njegovega priznanja ne bi smelo priznati," se je Fišerju pridružil tudi Mitja Jelenič Novak, zagovornik Leonarda F. Peklarja, ki naj bi sodeloval pri oškodovanju SCT.

Sojenje so danes preložili na nedoločen čas, saj se mora predsednik sodišča odločiti, ali bo sodnica izločena.

Komentarjev 18
  • jaki 22:36 18.oktober 2012.

    idiot!

  • 1111 19:01 18.oktober 2012.

    gnoj smrdljivi...tele mamino...sej ne veš kaj govoriš...prpeli mamo, pa boš vidu, kako joka...

  • jaki 18:09 18.oktober 2012.

    Podrepnik te je naredu, mulc usran, sem pa sigurno starejš od tvojga fotra, ako ga sploh poznaš...