Zdravje > Prehrana
336 ogledov

Toliko kalcija v resnici potrebujemo

Postelja Profimedias
Kalcij potrebujemo vsi, največ ga potrebuje odraščajoča mladina.

“Kalcij potrebuje praktično vsaka celica v telesu. V kostnem tkivu pa naše telo hrani pomembne zaloge kalcija za primer pomanjkanja,” pravijo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu. Pojasnili so, da je Evropska agencija za varnost hrane EFSA za živila z veliko kalcija odobrila številne trditve za označbe. “Odobrili so, da prispeva k normalnemu strjevanju krvi, sproščanju energije pri presnovi, delovanju mišic, normalnemu prenosu živčnih impulzov, normalnemu delovanju prebavnih encimov, ima vlogo pri delitvi in specializaciji celic, je potreben za ohranjanje zdravih kosti in za ohranjanje zdravih zob,” naštevajo. 

Kljub temu pa številni ne vedo, koliko kalcija dnevno sploh moramo zaužiti, saj so lahko prevelike količine tudi škodljive. “S prevelikim vnosom kalcija (nad 2,5 grama dnevno) lahko tvegamo nastanek ledvičnih kamnov. Dnevni odmerki do dveh gramov so se izkazali za neproblematične,” pojasnjujejo na Inštitutu.

Izguba kostne gostote

Težaven je tudi nezadosten vnos kalcija, ki lahko upočasni rast in mineralizacijo kosti v otroštvu in puberteti ter povzroča izgubo kostne gostote v obdobju odraslosti, kar privede do pogostejših zlomov kosti. “Ljudje, ki imajo nizek prehranski vnos kalcija s hrano so bolj nagnjeni tudi k raku črevesja in povišanemu krvnemu pritisku. K osteoporozi so nagnjene tudi ženske v menopavzi, česar pa se ne da zdraviti le s povečanim vnosom kalcija, ampak skladiščenje kalcija lahko povečamo z dodatkom estrogena,” dodajajo.

Za lažji občutek so na Inštitutu za nutricionistiko objavili podrobne številke, koliko kalcija naj bi zaužili na dan. Otroci do četrtega leta ga potrebujejo okoli 600 miligramov na dan, otroci do sedmega leta pa 700 miligramov. Otroci stari med sedem in deset let potrebujejo 900 miligramov kalcija dnevno, že veliko pa ga potrebujejo otroci med 10 in 13 letom in sicer 1.100 miligramov na dan.

mleko | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Največ kalcija potrebuje odraščajoča mladina do 19 leta, 1.200 miligramov. Vsi ostali, tudi nosečnice in doječe matere pa potrebujejo okoli 1.000 miligramov na dan.

Veliko v parmezanu ... 

Veliko kalcija vsebujejo mlečni izdelki, sto gramov parmezana ga vsebuje denimo kar 1.180 miligramov, ista količina mleka vsebuje 116 miligramov, jogurt pa 136 miligramov. Tofu vsebuje 128 miligramov kalcija, belo zelje pa denimo 51 miligramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.