Zdravje > Aktualno
69 ogledov

Toliko kože izgubimo v enem dnevu

tuširanje Profimedias
Ste se kdaj vprašali, koliko kože izgubite v enem dnevu? In koliko v celem življenju?

V enem dnevu izgubimo v povprečju za gram kože, v celem življenju pa okoli dvajset kilogramov. Številka ni presenetljiva, saj vsake tri do štiri tedne zamenjamo površinsko plast kože. Če povemo z drugačnimi številkami, vsako minuto umre okoli 30.000 celic, ki jih nadomestijo nove.

Do dva kvadratna metra

Koža sicer pri odraslem človeku meri do dva kvadratna metra in tehta do deset kilogramov. Na grobo jo ločimo v tri plasti, zunanja plast je vrhnjica, ki ni prekrvavljena in vsebuje pigment melanin.

Je najaktivnejša plast kože, njene celice pa so urejene v več plasti. Zarodna plast poskrbi, da se epitelijske celice nenehno razmnožujejo in nadomeščajo odmrle celice na najvrhnejši plasti kože, roženini.

Usnjica je najmočnejša plast kože, debela je lahko tudi nekaj milimetrov, zgrajena pa je iz čvrstega veziva. Vsebuje tudi preplet krvnih žil in mezgovnic. Podkožje je globoka plast pod usnjico, ki ga sestavljata rahlo vezivo in maščoba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.