Slovenija
134 ogledov

Toliko obsodb izdala slovenska sodišča

Paznik Nino Verdnik
Na slovenskih sodiščih je bilo lani obsojenih 6687 polnoletnih, 319 mladoletnih in 39 pravnih oseb. Nekaj manj kot 1400 oseb je moralo oditi na prestajanje zaporne kazni. Najvišja kazen je bila nepogojna zaporna kazen nad 10 let in je bila izrečena sedmim storilcem, med njimi eni ženski, za kazniva dejanja umorov in ubojev, kažejo podatki Sursa.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je bilo lani pri nas pravnomočno obsojenih 3,4 osebe na 1000 prebivalcev. Ta stopnja je bila najvišja v jugovzhodni Sloveniji (5,4), najnižja v goriški, zasavski in primorsko-notranjski regiji (po 1,9).

Tisti, ki so lani dobili nepogojno zaporno kazen nad 10 let, so bili so bili v povprečju stari 34 let, imeli so dokončano srednje poklicno izobraževanje in so bili državljani Slovenije. Eden izmed njih je krivdo priznal. Postopek od storitve kaznivega dejanja do pravnomočne sodbe pa je v teh primerih trajal povprečno manj kot dve leti. Med mladoletniki je bila zaporna kazen izrečena dvema, in sicer za kaznivi dejanji uboja in velike tatvine.

Od pravnih oseb, pravnomočno obsojenih v letu 2016, je bilo 25 odstotkov obsojenih zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev, 36 odstotkov pa zaradi poslovne goljufije.

Na sodiščih največ tatvin

Največ pravnomočno obsojenim polnoletnim storilcem, 94 odstotkom, je bila tako kot v prejšnjih letih tudi v lanskem izrečena zaporna kazen. V 78 odstotkih je bila zaporna kazen pogojna, nekaj manj kot 1400 pa jih je moralo dejansko v zapor.

Sicer pa so tožilstva lani prejela ovadbe zoper 34.267 polnoletnih storilcev, kar je za sedem odstotkov manj kot v letu pred tem. Zavrgli so 55,5 odstotka ovadb, v približno petini primerov (19 odstotkov) pa se je tožilec odločil za neposredno vložitev obtožnega akta.

V 12 odstotkih primerov je bila vložena zahteva za preiskavo, devet odstotkov obtožnih aktov pa je bilo vloženih po preiskavi. Največ ovadb je bilo vloženih zaradi tatvine in velike tatvine, goljufije in poslovne goljufije, nasilja v družini in neupravičene proizvodnje in prometa z drogami.

Ovadenih je bilo tudi 1746 pravnih oseb, kar je 14 odstotkov manj kot v prejšnjem letu. Največ teh ovadb, 75 odstotkov, je bilo zavrženih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.