Zdravje > Aktualno
146 ogledov

Toliko več kave popijejo kadilci

Kava in cigaret Profimedias
Kadilci potrebujejo več kofeina kot nekadilci, da dosežejo enak učinek.

Raziskovalci univerze v Bristolu so se tokrat lotili kadilskih navad Britancev, Norvežanov in Nizozemcev. Kot navaja New Scientist, je študija zajela kar 250 tisoč ljudi, raziskovalci pa so primerjali podatke iz biobank, skratka podatke življenskih slogih, prehranskih navadah in genih sodelujočih raziskovancev. 

kava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najbolj so jih zanimali tako imenovani "kadilski geni", genska značilnost, ki dokazano vpliva na kajenje. Kot so ugotovili, ljudje z večjo variacijo tega gena bolj hrepenijo po kavi. 

Razlog za to je dejstvo, da nikotin vpliva na metabolizem v telesu, kar zavira učinek kave. Da bi ta učinek vendarle dosegel svoj namen, morajo kadilci popiti več kave na dan.

Kot je pojasnil vodilni raziskovalec Marcus Munafò, obstaja več oblik gena, ki vpliva na kajenje.

Polovica škatlice cigaret  = 1,5 skodelice kave

Človek ima lahko nič, eno ali dve kopiji te variacije, vsaka dodatna kopija pa pomeni kar eno dodatno cigareto. S cigareto je povečan tudi vnos kave in sicer 0,15 skodelice na dan: "Preračunano to pomeni,  da bi količina desetih dodatnih cigaret glede na drugo osebo na dan pomenila dodatne 1,5 skodelice na dan," je dodal raziskovalec, ki opozarja, da je takšno preračunavanje še vedno precej nezanesljivo, saj je količina nikotina odvisna od tipa cigaret in načina kajenja.

Munafo ob tem dodaja, da v Veliki Britaniji kavo nadomesti čaj: "Ljudje na Norveškem in Danskem enostavno ne pijejo čaja na enak način, kot Britanci," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:39 08.marec 2017.

    To sodi v serijo "raziskav" kot je bila o kavi,da škodi za srce ! Edina resnica je ,da ovce vse požrejo in prežvečijo ,kar je zapisanega .

  • Lavdan 19:09 08.marec 2017.

    Za navadnega zemljana večjega užitka kot je kava in cigareta ni. Če tega ni so pa antidepresivi.