Slovenija
1410 ogledov

Tolminske gorske reševalce dva dni mučil mrtev medved

Medved in reševalci GRS Tolmin
Gorski reševalci iz Tolmina so morali reševati medveda. Ustreljenega medveda.

Začelo se je, ko so lovci prejšnjo soboto "uplenili" medveda na področju Gorenje Trebuše. Bil je velik in težek prek 200 kilogramov, a "je bil malo svojeglav, saj ni padel na kraju, ampak se je zavlekel čez hrib in se na koncu poslovil od življenja v strmi grapi v prepadnih pobočjih nad Gorenjo Trebušo, na kraju imenovanem Nad zelenim robom," je na spletni strani Gore-ljudje.net zapisal Miljko Lesjak iz GRS Tolmin. 

Lovci so na pomoč pri pretovoru ustreljene živali iz težko dostopnega predela poklicali gorske reševalce, ki pa so šele na kraju najdbe v nedeljo zjutraj ugotovili, da bo intervencija zelo zahtevna, saj je edina možna pot v dolino vodila po strmi grapi, prek "skalnih skokov, podrtega drevja, vode in blatnih pobočij."

Ob tem si je deset gorskih reševalcev in kar štirinajst lovcev pomagalo tudi z improvizirano žičnico, pa jih je vseeno prehitela noč, zato z akcijo nadaljevali v ponedeljek in medveda spravili do travnika, kjer so ga lahko naložili na traktor. 

Zelo fizično in psihično obremenjeni

Tolminski reševalci veljajo za ene najbolj izkušenih, pa tudi obremenjenih v državi, saj znotraj mreže 17 društev, kolikor jih je v Sloveniji, opravijo kar petino vseh intervencij, pri katerih je med reševanjem ponesrečencev potrebna pomoč gorskih reševalcev.

Lani so imeli najbolj črno sezono, saj so med 75 intervencijami 13-krat lahko pomagali le pri prenosu človeških trupel v dolino, v 26 primerih pa je šlo za hude poškodbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Božidar Dinič 16:17 12.marec 2017.

    kaj je človek uboga žival ubita na svoji zemlji

  • Božidar Dinič 16:17 12.marec 2017.

    kaj je človek uboga žival ubita na svoji zemlji

  • Avatar praufo
    praufo 15:00 12.marec 2017.

    vse skupaj je napisano tako, tako ... premalo informacij (če jih kdo sploh rabi), ampak vseeno medvedo je pa skrajno preveč v tej državi