Slovenija > Črna kronika
156 ogledov

Tomaž Kristan: Pomagal je skriti truplo in dobil takšno kazen

Policijski trak. Nik Rovan
Novomeško okrožno sodišče je Tomažu Kristanu za pomoč pri skrivanju trupla Jureta Erjavca dodelilo 730 ur dela v splošno korist, so danes poročali mediji. Erjavca je leta 2012 ustrelil Miran Plut, Kristan mu je pomagal skriti truplo. Pred dvema letoma je vse priznal policistom, kar se je upoštevalo kot močna olajševalna okoliščina.

Izginotje 22-letnega Erjavca iz Sel pri Dolenjskih Toplicah je bilo razjasnjeno po zaslugi Kristana. Ta je na sodišču povedal, da se je Pluta bal in da je dve leti molčal, ker ga je bilo strah zase in za bližnje.

Kristan, ki prihaja iz Prapreč pri Straži in bo v kratkem dopolnil 26 let, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde in s tem sprejel ponujeno kazen, ki jo je potrdil tudi sodnik. Najkasneje v dveh letih mora opraviti 730 ur dela v splošno korist. Če bo sporazum prekršil, bo moral za eno leto za zapahe.

Erjavca v novo mesto zvabil Miran Plut

Plut je 25. februarja 2012 zvabil Erjavca v Novo mesto. Dejal mu je, da gresta pogledat skrivališče droge v gozdu pri Velikem Podljubnu. Kristan ju je odpeljal proti Podljubnu in ju čakal, ko sta šla v gozd. Kmalu je zaslišal strele. Plut je Erjavca z razdalje enega do treh metrov štirikrat ustrelil v hrbet. Usodna sta bila dva strela. Plut je Kristana prepričal, da mu pomaga skriti truplo. Ovila sta ga v plastično folijo in ga odvrgla v vodnjak pri bližnji zidanici.

Septembra lani je sodni senat Plutu prisodil 25 let zapora, nakar so mu višji sodniki kazen znižali za dve leti, saj naj ne bi šlo za umor iz nizkotnih nagibov. Sodba je pravnomočna, je pa 25-letni Plut po poročanju Slovenskih novic vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Sicer mu trenutno sodijo na trebanjskem okrajnem sodišču za 17 kaznivih dejanj, večinoma tatvin, ki naj bi jih s pajdašem izvršil leta 2010.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • UnNormal 09:23 25.april 2016.

    Definitivno premila kazen za oba.Žurnal, SIlvo al Miran Plut? -.-