Slovenija
24 ogledov

"Na potezi so tisti, ki so postavljali ultimate"

Koalicija
1/4
Anže Petkovšek
Prvaki vseh koalicijskih strank, vključno s premierjem Janšo, so se sestali na pogovorih, kako naprej. Po srečanju molčijo kot ribe, izjava za javnost odpovedana. Vizjak: Virant najmanj poklican, da moralizira.

Sestanek je potekal v ljubljanski Vili Podrožnik na pobudo predsednice NSi Ljudmile Novak. Po poročanju STA je prišel tudi predsednik vlade in SDS Janez Janša, od katerega t. i. sredinski trojček zahteva odstop zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije. Jernej Pavlin, vodja odnosov z javnostmi pri SDS, je sicer za Žurnal24 glede udeležbe Janše na sestanku dejal, da "ne razpolaga s tovrstnimi informacijami".

SDS je koalicijske partnerice že večkrat pozvala, naj v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico, če so nezadovoljne s premierom. Na družbenem omrežju Twitter je največja vladna stranka danes zapisala, da je "PV že 9. januarja povedal, kaj bo storil. Prav tako SDS. Na potezi in v zagati so tisti, ki so postavljali ultimate."

Odšli brez besed

Premierjev avtomobil je nekaj po pol tretji uri sicer že zapustil vilo. Nato so odšli še vodja Karl Erjavec (Desus), Gregor Virant (DL), Ljudmila Novak (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ki je nadomeščal Radovana Žerjava zaradi njegove poti v tujino.

Novakova je najprej napovedala izjavo za javnost, a je bila ta nato preklicana. Izjav ni dajal tudi nihče drug. Virant je kasneje pojasnil, da so se dogovorili, da izjav ne bodo dajali, a po njegovem "občutku se ni spremenilo nič".

"Klemenčič in Praprotnik politično profilirana"

Se je pa danes še oglasil minister za družino, delo in socialne zadeve Andrej Vizjak. Na klubskem večeru Slovenske demokratska mladine dejal, da je predsednik DL Gregor Virant najmanj poklican, da moralizira in kliče kdo in kdaj naj odstopi. Sicer pa si želi, da bi sodstvo začelo dokončno funkcionirati, saj je tudi gospodarstvo pozorno na učinkovitost sodišč.

Kot so zapisali v Slovenski demokratski mladini (SDM), je Vizjak glede ravnanja protikorupcijske komisije dejal, da ga skrbi, da lahko "takšna komisija nastavlja in odstavlja vlade, saj sta tako Klemenčič kot Praprotnik politično profilirana in v prihodnosti se lahko zgodi, da bodo predsedniki vlad hodili h Klemenčiču po blagoslov ali še lahko vladajo ali ne."

Ob tem je izrazil željo, da bi sodstvo v državi začelo dokončno funkcionirati, saj je tudi gospodarstvo zelo pozorno na učinkovitost sodišč. "Sodbo in obsodbo si v Sloveniji jemlje ulica in storiti moramo vse, da slovenska sodišča končno začnejo dobro funkcionirati," je dejal.

Počakali bodo do zadnjega

Vodje koalicijskih poslanskih skupin pa so se sicer že zjutraj sestali na sicer redni koordinaciji, a najverjetneje zadnjič v polni zasedbi.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je po sestanku spomnil, da se danes izteka rok, do katerega DL pričakuje odgovor Janše. "Počakajmo do zadnjega, kaj se bo zgodilo," je dejal novinarjem. Ministra DL se bosta v sredo sicer udeležila delovnega obiska vlade v Notranjsko-kraški regiji, zatem pa se bo sestal svet DL, na katerem bodo sprejeli ustrezne odločitve.

Pričakovanja velika, SDS ne trza

 

Odstop Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi očitkov protikorupcijske komisije pričakujejo tudi v SLS in Desusu. Če Janša ne odstopi, bosta tudi ti dve stranki zapustili koalicijo. Medtem iz Janševe SDS sporočajo, da je predsednik vlade že 9. januarja povedal, kaj bo storil, prav tako stranka SDS. "Na potezi in v zagati so tisti, ki so postavljali ultimate," so odvrnili koalicijskim partnericam.

SDS je koalicijske partnerice že večkrat pozvala, naj, če so nezadovoljne s premierjem, v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico.

Včeraj skrivni sestanek

Predsedniki treh koalicijskih strank, t. i. sredinskega trojčka DL, SLS in Desusa, naj bi se v ponedeljek popoldne pogovarjali o možnostih za reševanje vladne krize. Med drugim naj bi razpravljali o možnosti, kako do konstruktivne nezaupnice. Po neuradnih informacijah naj bi sklenili, da morebitno koalicijsko povezovanje s Pozitivno Slovenijo ni mogoče do popolnega umika Zorana Jankovića iz stranke.

Sentimentalni sestanek tudi zadnji?

Vodja poslancev SLS Mihael Prevc je po današnji koordinaciji vodij poslanskih skupin pozdravil srečanje predsednikov sredinskega trojčka. Prav je, da so se sestali in iskali rešitve iz politične krize, je dejal.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je pojasnil, da so imeli vodje poslanskih skupin redni sestanek, kot da se ne bi nič dogajalo. Za zdaj delujeta tako koalicija kot vlada, pravi Jurša, a priznava, da stvari potekajo počasneje, kot so običajno. Jurša sicer ob vprašanjih glede morebitnega povezovanja s PS osebno meni, da bi moral Janković odstopiti s funkcije župana in predsednika stranke.

Po besedah Mateja Tonina je bil sestanek reden, a sentimentalen, saj se jim je zdelo, da je to morda njihov zadnji skupni koalicijski sestanek. "V preteklem letu smo vendarle izpeljali nekaj dobrih stvari. Žal nam je, da se bomo na takšen način razšli," je dejal. Tonin je namreč pojasnil, da jih je predsednik DZ Gregor Virant seznanil s tem, da bo DL zapustila koalicijo, če Janša ne odstopi.

Komentarjev 39
  • feferon 20:02 25.januar 2013.

    Vpraši se raje kakšna vlada bo to, ki ji niti dokazana korupcija ne more do živega?

  • feferon 20:01 25.januar 2013.

    Pa mej bele na oblasti ti bodo še mat prodal...

  • revček 18:21 23.januar 2013.

    boli me k....za vaše in naše, treba je naredit red v državi, nehajmo se deliti med rdeče pa bele, desne pa leve, vseen je čigav si, samo par ljudi je treba zapreti med njimi je tudi JJ ki je odličen ...prikaži več manipulator z veliko sranja nad sabo......poglejmo kako so Hrvati lepo zaprl svojga Sanaderja