Svet
51 ogledov

Tony Blair se vrača v britansko politiko

Cherie v knjigi veliko namiguje na seks, točneje na dober seks, in na to, kako d Žurnal24 main
Nekdanji britanski premier Tony Blair je napovedal vrnitev v domačo politiko, saj želi prispevati svoj del v razpravi o brexitu in pogajanjih z Evropsko unijo. Skrbi ga predvsem morebiten izstop Velike Britanije iz enotnega trga, je dejal v pogovoru za časnik Daily Mirror.

Blair je med letoma 1994 in 2007 vodil britanske laburiste, od leta 1997 pa je deset let tudi zasedal premierski položaj. Njegov mandat je v veliki meri zaznamovala vojna v Iraku.

Kot je napovedal v danes objavljenem intervjuju, ne bo kandidiral na parlamentarnih volitvah 8. junija, želi pa oblikovati neke vrste politično gibanje, ki bi sooblikovalo razpravo ob začetku izstopnih pogajanj Velike Britanije z Evropsko unijo.

Zaveda se, da bo zaradi tega deležen kritike, a navdušen evrofil si kljub temu želi "umazati roke". "Ta zadeva z brexitom mi je dala neposredno motivacijo, da se vključim v politiko," je dejal. "Nočem pristati v situaciji, ko bomo prešli skozi ta zgodovinski trenutek, jaz pa ne bom ničesar rekel, saj bi to pomenilo, da mi ni mar za to državo. Pa mi je," je poudaril.

Tony Blair | Avtor: Reuters Reuters

Njegova prizadevanja sicer niso osredotočena na kljubovanje izidu referenduma, da država zapusti EU, ga pa skrbijo pogajanja z Brusljem. Še posebej je zaskrbljen zaradi morebitne odločitev premierke Therese May, da država zapusti evropski skupni trg. "Enotni trg nas uvršča v ligo prvakov na področju trgovinskih sporazumov. Prostotrgovinski sporazum je kot druga liga, prostovoljno bi se izločili," je ponazoril.

Glede na ankete se na predčasnih parlamentarnih volitvah junija prepričljiva zmaga obeta konservativcem premierke Mayeve, kar bi tudi okrepilo njena izhodišča pred pogajanji o izstopu. Laburisti naj bi zaostali za približno 20 odstotnih točk.

Morda se sliši neverjetno, a Tony Blair ima mobilni telefon šele dobrega pol let | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Blair, ki je kot voditelj laburistov zmagal na treh zaporednih parlamentarnih volitvah, pripada sredinskemu krilu stranke, trenutni voditelj Jeremy Corbyn pa levemu. "Če ne nudiš odgovorov za prihodnost, ne moreš zmagati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvaril Blair.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.