Avto
14 ogledov

Hammonda so pri Top Gearu skoraj odpustili

Richard Hammond Profimedias
Vodilni pri BBC-ju so imeli resen namen odpustiti Richarda Hammonda kot voditelja oddaje Top Gear, saj naj ne bi bil dovolj dober za občinstvo.

Zdaj že nekdanji glavni producent najbolj uspešne avtomobilske oddaje na svetu Andy Wilman je spregovoril o zakulisju oddaje in o "oddelku za vmešavanje", kot je poimenoval pritisk na ustvarjalce s strani vodstva BBC-ja. 

V svojem poslednjem prispevku za revijo Top Gear je Wilman razkril, da je bil Richard Hammond že pred leti tik pred odhodom iz oddaje. "BBC-jevo vodstvo je kar nekaj časa iz meni neznanega razloga razpredalo o tem, ali naj Richard po prvi seriji oddaje leta 2002 ostane kot voditelj oddaje, v svojem klasični maniri upravljanja s človeškimi viri pa so mu decembra dejali: 'Morda te ne bomo več potrebovali, ampak vseeno lep božič.'" Takrat namreč trojka okoli glavnega protagonista Jeremyja Clarksona še ni bila docela izoblikovana, posloviti se je moral denimo drugi sovoditelj Jason Dawe. 

Iskali mladega in trendovskega voditelja, našli Jamesa Maya

"Ampak nisem dvomil, da bo Richard ostal. To je bilo namreč ravno v času, ko smo dobili drugi obisk iz BBC oddelka za vmešavanje, ki nam je dejal, da so marketinške raziskave pokazale, da naša oddaja zanima mlade, trendovske gledalce, zato bi morali morda premisliti o mladem, trendovskem voditelju. Seveda smo se takoj lotili iskanja in ga dobili: Jamesa Maya," je Wilman hudomušno zaokrožil anekdoto o sestavljanju ekipe, ki je v sledečih letih s svojimi prigodami, humorjem, sproščenostjo in domislicami, od katerih marsikatera ni imela veliko povezave s štirimi kolesi, zavzela svet. Zgolj na BBC je imela vsaka oddaja okoli 6 milijonov gledalcev, od tega kar tretjino žensk, kar je pravi fenomen.

Oddelek za vmešavanje je skušal na tej točki še enkrat s poudarjanjem, da bi bilo dobro v vodenje oddaje vključiti tudi žensko. "A smo jih hitro pregnali in nadaljevali s svojim delom," se po poročanju Guardiana spominja Wilman.

Nesrečo preživel le, ker je tako žilav

Wilman se je ob tem spomnil tudi najtežjih dogodkov za vse ustvarjalce oddaje, ko je leta 2006 pri okoli 460 km/h Richardu Hammondu počila pnevmatika na vozilu na reaktivni pogon. Hammond je bil po strahovitem prevračanju več dni v komi in še danes čuti posledice. "Menim, da je fant preživel le zato, ker je tako žilav. Mislim, da je res nepopustljiv kot kakšen jazbec, le kdo drug bi sicer na pasji vpregi odpotoval na severni magnetni pol le pol leta potem, ko bi se zbudil s poškodbami možganov in bil prepričan, da je admiral Nelson?", je Wilman poln občudovanja do Hammonda. 

Wilman in trojica Clarkson, Hammond in May sicer po poročanju britanskega tiska pripravljajo nov skupen avtomobilski projekt, a za zdaj ni znano, kakšnega formata bo in kje bo predvajan. Zaenkrat so se javno združili le za turnejo šovov v živo, nekdaj znanih kot Top Gear live. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.