Magazin > Film & Glasba & TV
204 ogledov

Top serije leta 2013 - 1. del

Televizije so tudi v letu 2013 navduševale z obilico izvrstnih serij, med katerimi je bilo poleg starih znancev tudi veliko novosti. Naj omenimo nekaj najopaznejših, ki jih ne smete zamuditi in se bodo v naslednjem letu, upajmo, da z enakim tempom, tudi nadaljevale.

10. The Bridge

Dve leti po tem, ko je televizija AMC pod naslovom The Killing prekopirala dansko kriminalno serijo Forbrydelsen, je z dansko-švedsko kriminalko Bron enako storila še TV-mreža FX. Preverjeni recept, po katerem ameriške televizije za svojo publiko prilagajo britanske, skandinavske ali, če hočete, izraelske hite, se je tudi tokrat izkazal za dokaj pametno odločitev, ki obenem ni zahtevala niti velikih adaptacij. Most med Dansko in Švedsko, ki je za epicenter morilskih zapletov veljal v skandinavskem Bronu, je v ameriški različici The Bridge postal most med Ameriko in Mehiko, švedščino in danščino sta zamenjala angleščina in španščina, švedsko igralko Sofio Helin in danskega igralca Kima Bodnio nemško-ameriška zvezdnica Diane Kruger in mehiški zvezdnik Demián Bichir, realistično fotografijo igranje s svetlobo in barvami, v katerih so lepi celo umori, aspergerjev sindrom glavne junakinje, kriminalistke Sonye Cross, pa je kakopak ostal, saj duševne bolezni v Hollywoodu (samo poglejte Claire Danes iz Domovine), prinašajo nagrade, teh pa se seveda nihče ne brani.

The Bridge | Avtor: Promo Promo

9. The Vikings

Med opaznejše igralce na področju televizijskih serij se je v letu 2013 uvrstil History Channel, ki si je zastavil in tudi uresničil ambiciozen projekt ter posnel dolgo in težko pričakovano serijo o vikingih. Razlog, zakaj se serije o severnoevropskem ljudstvu, ki že desetletja buri domišljijo kot eno od najkrvoločnejših ljudstev, ni lotil še nihče prej, se morda skriva v njeni zahtevnosti, je pa jasno, da televiziji, ki si je to upala, ne uspeva slabo. Produkcijski izziv, ki je zahteven tako finančno kot vsebinsko, je v prvi sezoni pripeljal znana pa tudi sveža igralska imena (Gabriel Byrne, Travis Fimmel), vsakodnevne običaje vikingov, boje za oblast in njihova krvava čezmorska osvajanja pa, ne da bi se izognil stroškom, predstavil skozi zgodbo o Ragnarju Lothbroku ter njegovem vzponu na prestol vladarja vikinških plemen.  

The Vikings | Avtor: Promo Promo

8. Masters of Sex

Ljubitelji serije Oglaševalci, ki se počasi približuje koncu, so že v letu 2013 dobili nadomestek v obetavni periodni drami Masters of Sex, v kateri sta mojstre oglaševanja iz 60. let zamenjala mojstra seksa, strokovnjak za neplodnost William Masters (Michael Sheen) in njegova pomočnica Virginia Johnson (Lizzy Caplan), ki sta podirala tabuje v 50. letih prejšnjega stoletja. Biografija o pionirjih raziskovanja spolnih navad Američanov, ki sta postala znana kot par, ki je Ameriko naučil, kako se ljubiti, k ogledu vabi že s tematiko, vendar ustvarjalci serije niso zanemarili niti drugih elementov, med katerimi velja omeniti predvsem odlično igralsko zasedbo, tako da jo brez dvoma lahko uvrstimo med nadpovprečne televizijske izdelke, na 
katere bo treba biti pozoren tudi v prihodnje.

Masters of Sex | Avtor: Promo Promo

7. The Fall

Če nikakor ne morete pozabiti britanske serije Glavni osumljenec (Prime Suspect), ki je v 90. letih navduševala gledalce po Evropi, bo psihološki triler, ki je v letu 2013 sklenil prvo sezono, prava izbira. Nanašanje rdečega laka na nohte, ki ga je izvajala igralka Gillian Anderson, je bila v letu 2013 zagotovo ena od najmarkantnejših podob televizije, zlasti pa britanskega BBC, kjer je nova kriminalna serija o lovu na serijskega morilca, ki po Belfastu na Irskem lovi in fetišistično mori temnolasa dekleta, postala najuspešnejša drama BBC2 v zadnjih osmih letih. Ameriška igralka, ki bo večno znana kot agentka Scully iz serije Dosjeji X, je s selitvijo na Otok in vlogo specialistke za psihologijo morilcev Stelle Gibson stopila na pot, ki jo oddaljuje od lika Scullyjeve, kaj se bo v prihodnjem letu zgodilo z Jamiejem Dornanom, ki je prevzel vlogo morilca, nato pa rekel da tudi vlogi Christiana Greya v filmski ekranizaciji literarne uspešnice Petdeset odtenkov sive, pa bo odvisno predvsem od uspeha filma.

The Fall | Avtor: Promo Promo

6. Les Revenants

Če boste dali priložnost tej francoski novosti, v kateri malo gorsko skupnost pretrese nenavaden dogodek, ko se v svoje domove vrnejo ljudje, ki so veljali za mrtve, boste poplačani z zanimivo nadnaravno serijo z elementi trilerja. Nedolžni mrtvi, ki znova želijo zaživeti po starem, čeprav so ostali mladi, namreč niso edini, ki so se vrnili, saj je novo priložnost dobil tudi stari serijski morilec. Francozi so v preteklosti že dokazali, da znajo kombinirati misterij in horor, atmosferična in psihološka grozljivka, ki ji je dala priložnost tudi televizija Sundance Channel in jo nekateri označujejo celo kot presežnik Twin Peaksa, pa svoji filmski zgodovini ne dela krivice, saj je narejena inteligentno in tako, da se ne podreja okusu množice, temveč sledi svojemu preprostem, a hkrati dodelanemu receptu, ki bo nekoč nekje odgovoril na vsa vprašanja, ki jih je odprl v prvi sezoni.

Revenants | Avtor: Promo Promo

 Drugi del seznama najboljših serij minulega leta bomo objavili jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.