Avto
52 ogledov

Smrti otrok v razgretih avtomobilih, kako jih rešiti?

Žurnal24 main
Strokovnjaki za varno vožnjo svarijo zakonodajalce in proizvajalce avtomobilov, da storijo več, da bi preprečili toplotni udar otrok, ki jih vozniki pozabijo v razgretih avtomobilih. V ZDA zaradi tega vsakih deset dni umre en otrok. Tudi Slovenija pri pozabljivosti otrok v razgretih avtomobilih ni izjema.

Manj kot 15 minut je potrebno, da otroku, ki ga nevestni vozniki pustijo samega v razgretem avtomobilu, odpovedo vitalni organi. V ZDA zaradi srčne kapi, ki je posledica tega, da je otrok zaprt v razgretem avtomobilu, vsakih deset dni umre en otrok. Slovenija pri tem ni izjema. Zelo odmeven je bil leta 2009, ko sta mati in oče med obiskom trgovine na parkirišču v razgretem avtomobilu pustila manj kot mesec dni starega dojenčka. Otrok na srečo ni dobil poškodb, saj ga je iz avtomobila rešil eden od zaposlenih, potem, ko ga je na to opozorila občanka. Delavec je na silo potegnil steklo avtomobilskega okna navzdol, odprl avtomobil in dojenčka odnesel v senco.

Varnostni strokovnjaki v ZDA zato vsako leto bolj pritiskajo na zakonodajalce in avtomobilske proizvajalce, da ponudijo tehnološke rešitve. Težava je v tem, da so v največji meri za toplotne udare otrok v vozilih, krivi starši, ki jih pozabijo, namenoma ali nenamenoma, na zadnjih sedežih.

Ste prepričani, da vaš spomin deluje?

Raziskovalec na Univerzi v Mississippiju Lawrence Patihis, ki je preučeval delovanje spomina pravi, da so ljudje prepričani, da njihov spomin deluje odlično, a temu v resnici ni tako. Patihis pravi, da se lahko izguba spomina zgodi vsakomur. To se običajo pripeti, ko pride do nekaterih sprememb v dnevni rutini - eden od staršev je bolan in se zanaša na drugega starša, ali stare starše, da otroka odpeljejo v vrtec, ali iz vrtca. Vmes običajno naredijo še postanek in, če dojenček spi ali pa je samo tiho, ga nekateri nehote pozabijo v vozilu.

Strokovnjaki pravijo, da je problem kompleksen, brez enostavnih odgovorov. Ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) že leta izvaja javne akcije v katerih starše poučujejo na nevarnost vročih avtomobilov in ponujajo nasvete in trike. Ugotavljajo, da je večina potrošniških izdelkov za drugo vgradnjo, katerih namen je opozarjanja staršev na pozabljenega otroka, nezanesljivih, njihova uporaba pa omejena. Potrošniška organizacija Consumer Reports je pohvalila le en izdelek, to je avtomobilski sedež Evenflo SensorSafe, ki je večino časa deloval v večini avtomobilov. Sedež povezuje vrata avtomobila z OBD priključkom. Ko je otrok pripet v vozilu, na to voznika, ko ugasne vozilo, opozori glasen zvok.

Podobno rešitev je ponudil General Motors, ki je v vozilo vgradil digitalni opomnik na armaturni plošči, ki voznika ali voznico vsakokrat ko ugasne motor vozila opomni, da preveri, ali so na zadnjih sedežih otroci. Na žalost je ta sistem na voljo le v enem modelu GM, vendar je za pričakovati, da ga bodo razširili tudi na druge modele vozil.

So bolj pomembne luči ali otrok?

Janette Fennell, ustanoviteljica aktivistične skupine KidsAndCars.org, ki si v prvi vrsti prizadeva ozaveščati o toplotnih udarih otrok v vozilih, je prepričana, da bo potrebno storiti več od naštetega. Fennellova se sprašuje, zakaj ne morejo avtomobilski proizvajalci vgraditi tehnologije, ki bo zaznavala srčni utrip otrok ali naraščanje notranje temperature v vozilu? "Če pogledamo na kaj vse nas opozarja vozilo, tudi na to, ali smo pozabili izklopiti žaromete, zakaj ne zmorejo vgraditi sistema, ki opozarja, da je otrok v smrtni nevarnosti?" se sprašuje Fennellova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.