Avto
468 ogledov

Makedonski poštarji na novih slovenskih torijih

Moped tori master P cresnik.si
V sredo so v Avtohiši Črešnik Medvode obudili legendarne mopede tori in predstavili nove modele. Pri projektu, ki se je začel pred dobrim letom dni, sodeluje tudi idejni oče in konstruktor torija Toni Rifelj. Projekt zdaj prehaja v fazo množične proizvodnje.

"Pred letom in pol sem iskal nove izzive ter dobil informacijo, da Toni Rifelj išče novega investitorja za obuditev njegove znamke. Tako smo odkupili licenco ter pričeli pripravljati proizvodnjo," je pojasnil Boštjan Vidovič, prvi mož družinskega podjetja Črešnik Medvode.

Z novimi toriji so že uspeli prepričati makedonsko pošto, dobavili so jim 120 vozil. Danes so tako nared za masovno proizvodnjo, stekla naj bi v roku treh tednov. Prav zato tudi iščejo dodatne kadre, v prvi fazi od pet do deset, predvsem za proizvodnjo oziroma sestavo.

Na trgu bodo ponudili v Sloveniji proizvajana modela Master X in Master P ter v tujini proizvedeni motor na električni pogon Tori Amper. Naročila za mopede že zbirajo, odziv na trgu je po besedah Vidoviča zelo dober. Prvim kupcem bodo motorna kolesa dobavili v drugi polovici avgusta.

Novi modeli, že leta 2018 proizvodnja 5.000 mopedov

Tori amper | Avtor: cresnik.si cresnik.si
Prodajo trenutno izvajajo prek svojih obstoječih prodajnih kanalov, v prihodnje pa bodo vzpostavili distribucijsko mrežo po Sloveniji in tujini. Za motorje se namreč zanimajo tudi v tujini, predvsem na trgih z območja nekdanje Jugoslavije, na Madžarskem in v Ukrajini.

V naslednjem letu nameravajo proizvesti vsaj 2000 vozil, v letu 2018 pa že 5000. Razvijajo tudi že nov, manjši model s samodejnim menjalnikom, s katerim bodo ciljali na mlajšo populacijo.

Nadaljnji načrti gredo v smeri električnih pogonov. V tej luči želijo k sodelovanju pritegniti tudi slovenske fakultete ter različne oblikovalce in razvijalce ter tako ustvariti nova delovna mesta.

Idejni oče in konstruktor torijev Rifelj je prve torije na trg poslal leta 1984. Proizvodnja je nato potekala do leta 2005, skupno je prodal 35.000 motorjev, predvsem na trgih nekdanje Jugoslavije, Evrope in tudi v ZDA.

V letu 2001 je Rifelj razvil tudi model za podjetje Tomos, ki ga je prodajalo do leta 2005. Leta 2005 je zgodba začasno zamrla, leta 2009 se je odvil neuspešen poskus obuditve proizvodnje, ki naj bi potekala na Tajvanu. Zdaj se zgodba nadaljuje s podjetjem Črešnik iz Spodnje Senice pri Medvodah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.