Slovenija > Črna kronika
56 ogledov

Tovornjakarju 19 tisočakov kazni

Dolenjska avtocesta pri Hrastju PIC
Novomeški in policisti Specializirane enote za nadzor prometa so v sredo dopoldne na avtocestnem postajališču Dul opravljali poostreno kontrolo tovornih vozil. Promet so v smeri proti Obrežju preusmerili preko avtocestnega postajališča, kjer so v petih urah kontrolirali 17 tovornih vozil in kar pri 12-ih ugotovili več kršitev.

V šestih primerih so ugotovili, da so vozniki kršili predpise, ki določajo obvezne počitke in odmore poklicnih voznikov tovornih vozil. Opravljeno je bilo tudi tehtanje tovornih vozil, pregledali so tehnične brezhibnosti. Zaradi kršitev so iz prometa izločili kar 15 vozil, tovornih in osebnih in ugotovili še številne druge kršitve.

Voznik tovornega vozila italijanskih registrskih oznak, ki ni imel urejenega dovoljenja za izredni prevoz (tovor je presegal dovoljeno dolžino), je daljše obdobje kršil tudi predpise, ki določajo obvezne počitke in odmore. Zaradi kršitev so vozniku in prevozniku izrekli globo v višini skoraj 19.000 evrov.

Voznik se je zahvalil policistoma

"Do trenutka, ko je bil ustavljen, je voznik vozil kar 14 dni zaporedoma, kljub temu, da bi moral najkasneje po šestih 24-urnih obdobjih koristiti tedenski počitek. V dveh zaporednih tednih je tako voznik koristil tedenski počitek v trajanju zgolj 9 ur, namesto 45. Policista sta še ugotovila, da je voznik predhodno vozil 13 ur in 57 minut v enem dnevu, kljub zakonski omejitvi 10 ur, ob tem pa je imel namesto 11 ur počitka le 4 ure in 42 minut počitka. Posledica teh grobih kršitev je bila popolna izčrpanost in izredno slabo psihofizično stanje voznika. Udeležba takega voznika v cestnem prometu, ki poleg tega opravlja še izredni prevoz, kar zahteva posebno mero zbranosti, pa je lahko kritična," so sporočili policisti. 

"Policisti so vozniku za 45 ur odvzeli vozniško dovoljenje in mu zagotovili ustrezen počitek, skupino vozil pa zaradi neposedovanja dovoljenja za izredni prevoz in neoznačitve izločili iz prometa do odprave pomanjkljivosti. Zaradi opisanih kršitev so policisti vozniku izrekli globo v višini 3.890 evrov (pravni osebi pa v višini 13.670 evrov) ter mu zaradi zavarovanja izvršitve začasno odvzeli listine. Po zaključku postopka se je voznik iskreno zahvalil policistoma, da sta mu odvzela vozniško dovoljenje ter mu tako omogočila prepotreben počitek. Sam je priznal, da je popolnoma izčrpan in ni v primernem stanju za vožnjo, a ga delodajalec sili v vožnjo in mu prepoveduje počitke," so že zapisali v sporočilu za medije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 01:21 24.julij 2016.

    Verjetno se ga je možakar šel najprej natankat!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 01:21 24.julij 2016.

    Verjetno se ga je možakar šel najprej natankat!

  • miro 09:40 23.julij 2016.

    čisto razumem voznika da se je zahvalil policajem saj je stem lahko šel počivat, ker mu delodajalec ni dovolil dovolj počitka. vse je samo gonja delavne sile do maxsimuma in še čes izigravanje zakonov sam da je čim več v žep