Slovenija
42 ogledov

Tovšakovo na poti do sodišča zmerjali

Hilda Tovšak Gergor Katič
Na zaslišanje pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Slovenj Gradec so popoldne pripeljali osumljene osebe, med drugim tudi Hildo Tovšak. Sodnica je za Tovšakovo odredila 48-urno pridržanje, jutri sledi novo zaslišanje

Na zaslišanje v Slovenj Gradec so v policijskem spremstvu okoli 17. ure pripeljali štiri osebe. Po podatkih, ki jih navaja spletni Večer, so med njimi poleg Tovšakove pripeljali še poslovodja poljskega podjetja Remak Marek Andrzej Konfisz, Korošec Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra ter Ljubljančana Uroš Plankar iz ljubljanskega podjetja Terbo.

Odvetnik Tovšakove Boris Kanduti je pred vstopom na sodišče novinarjem dejal, da Tovšakove ni videl od četrtka, ko sta bila skupaj v Velenju. Dejal je še, da se bo najprej seznanil z očitki, nato pa se bo odločal naprej. Po poročanju Dela je bila Tovšakova precej izčrpana, med potjo od parkirišča do sodne stavbe, ki jo je Tovšakova prehodila v spremstvu dveh policistov, pa so jo mladeniči z nasprotne strani ceste obkladali z zmerljivkami.

Odvetnik poljskega državljana Matjaž Pajk iz celjske odvetniške pisarne Dušana Korošca pa je novinarjem dejal, da njegov klient zelo slabo govori tuje jezike in da sta imela malo možnosti za pogovor. Tudi on se bo najprej seznanil z očitki in se nato odločal naprej.

Tovšakova še pridržana

Po slabih dveh urah od začetka zaslišanj štirih osumljenih, ki so ostali pridržani po četrtkovih preiskavah NPU, je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu prva zapustila Hilda Tovšak. Preiskovalna sodnica je zanjo odredila sodno pridržanje, enako se je nato odločila tudi za ostale tri osumljene. Zaslišanja se bodo nadaljevala v soboto dopoldne. Kot je povedal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti, bo Tovšakova na sodišče privedena v soboto ob 9. uri.

Furlan želi pripor

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je predlagal, da se zoper štiri osumljene, pridržane v četrtkovih preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), odredi pripor zaradi suma ponovitve kaznivih dejanj. Vsi štirje pridržani osumljenci bodo po njegovih besedah še danes pripeljani pred pristojne preiskovalne sodnike.

Furlan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da so vsi štirje osumljeni s svojimi dejanji ogrožali življenja ljudi, delavcev migrantov, ki so še posebej ranljiva skupina. Čez noč so tako v pridržanju ostale štiri osebe, med njimi tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak.

Kot je pojasnil Furlan, so si osumljenci želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev, kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo, kar po njegovem mnenju kaže na njihovo "brezkompromisno željo po zaslužku".

"Poleg storitve kaznivega dejanja dajanja oz. sprejemanja daril bomo pri posameznih osumljencih dokazovali, da njihova ravnanja ogrožajo varnost ljudi," je poudaril Furlan. Po njegovih besedah je namreč šlo za "zavržno obliko ekonomskega izkoriščanja posebej ranljive skupine ljudi, tujih delavcev v gradbeništvu, ki prihajajo povečini iz držav z nižjim ekonomskih standardom, da bi tu zaslužili za golo preživetje, na koncu pa velikokrat lahko ostanejo tudi brez vsega".

Ker po mnenju tožilstva obstaja možnost ponovitve kaznivega dejanja, je tožilstvo predlagalo, da se za vse štiri pridržane odredi pripor.

Preiskovalci sicer še nimajo skupne ocene škode, lahko pa bi znašala več 100.000 evrov, vendar pa vse podkupnine niso bile izplačane, je pojasnil Furlan. Po njegovih besedah naj bi šlo za "trgovanje" s približno 20 delavci.

Trgovala je z ljudmi

Kriminalisti so v četrtek na območju policijskih uprav Ljubljane, Celja in Novega mesta zjutraj začeli s hišnimi preiskavami, zaradi suma nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pa je bila prostost odvzeta 10 osebam. Čez noč so v pridržanju ostale štiri osebe, med njimi tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak.

Tovšakovi očitajo, da naj bi prek svojega podjetja Slavc skupaj s preostalimi osumljenimi trgovala z delavci varilci, ki naj bi delali za Termoelektrarno Šoštanj. Poljske varilce naj bi osumljeni poskušali zamenjati s cenejšimi iz Srbije, za zamenjavo delavcev pa naj bi dobili tudi podkupnine in provizije.

"Manjši zneski"

Kot pravi njen zagovornik Kanduti, "so bile zadeve nekje na začetku", poročajo današnje Finance. Večjih koristi naj po njegovem mnenju  ne bi bilo, ker so kriminalisti zadevo ustavili nekje v fazi pogovorov. Na vprašanje, ali so bile kakšne podkupnine že izplačane, pa pravi, da je govora o "nekih manjših zneskih", pišejo Finance.

Komentarjev 20
  • wingspan15 10:25 09.april 2013.

    Le kaj ženska sploh pričakuje. Nekoč se stvar obrne.In prav nič se mi ne smili.

  • privat 09:45 05.marec 2013.

    In videla je produkt svoje življenja..zmerjali so jo na poti do sodišča!! Kar solzice so mi zdrsele po koži moje riti!! To so bile solze sramu??kako se sramujem svojih isto mislečih...

  • Blaž Kočar 23:10 01.marec 2013.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si .