Slovenija
39 ogledov

Hildo iščejo s tiralico

Pred sojenjem je Tovšakova doživela verbalni napad. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Nekdanjo prvo damo propadlega gradbenega podjetja Vegrad Hildo Tovšak so v petek izpustili iz pripora, kjer bi sicer morala ostati najmanj do 28. maja. V soboto so ji znova odredili pripor, a je še niso pripeljali v zavod za prestajanje kazni.

"Lahko potrdim, da je bila Tovšakova v petek izpuščena iz pripora. Za vse ostale podrobnosti je pristojno sodišče v Mariboru," je za zurnal24.si povedala Edita Mejač, direktorica Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje.

Njen odvetnik Boris Kanduti je za TV Slovenija pojasnil, da je tožilstvo med postopkom prekvalificiralo preiskavo tako, da Tovšakovi zdaj očitajo storitev kaznivega dejanja, za katerega je predvidena zaporna kazen do treh let. V takem primeru pa sme pripor trajati največ 15 dni in ne 63, kolikor je bila Hilda Tovšak že v priporu, je za Prvi dnevnik poročala Duška Lah.

Potrdili, da so ji odredili pripor

"Glede zadeve, po kateri povprašujete, vas obveščamo, da je bil Hildi Tovšak in Alešu Pangercu pripor odpravljen zaradi poteka zakonsko določenega roka, do katerega lahko traja pripor za očitana kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril, ki sodijo med okrajno pristojnost," so sporočili iz specializiranega tožilstva.

V petek so jih izpustili, v soboto spet odredili pripor

Da je zaradi prenehanja zakonsko določenih pogojev odpravil pripor zoper Tovšakovo in Pangerca, so potrdili tudi na Okrožnem sodišču v Mariboru.  Sporočili so nam, da je Pangerčev zagovornik vložil pritožbo zoper sklep, s katerim je preiskovalna sodnica zavrnila predlog, da se pripor zoper Pangerca odpravi, ker državni tožilec z odpravo pripora ni soglašal. V svoji pritožbi je zagovornik opozoril, da pripor Pangerca ni več zakonit, ker je 19. aprila letos specializirano državno tožilstvo spremenilo zahtevo za preiskavo, v kateri mu več ne očita kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril.

Glede na tak potek postopka je senat odpravil pripor zoper Pangerca, zoper Tovšakovo pa po uradni dolžnosti iz istih razlogov.  A je, kot so sporočili, še istega dne sodišče v popoldanskem času od tožilstva prejelo obtožnico zoper Tovšakovo, Pangerca in soobdolžence s predlogom, da se zoper Tovšakovo in Pangerca odredi oziroma podaljša pripor, in sicer zoper Tovšakovo iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti, zoper Pangerca pa iz pripornega razloga begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Pangerca prijeli, Hilde ne

Takšnemu predlogu je senat ugodil in zoper oba osumljenca v soboto ponovno odredil pripor. Po trenutnih informacijah je Pangerc že v priporu. Senat sodišča pa je na predlog specializiranega državnega tožilstva zoper Tovšakovo danes odredil pripor še iz pripornega razloga begosumnosti, posledično pa so bili izdani tudi evropski nalog za prijetje in predajo, tiralica in mednarodna tiralica, so sporočili z urada predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru.

S policije pa so sporočili, da so do zdaj prejeli le odredbo za razpis iskanja osebe v Sloveniji, se pravi za notranje iskanje, ki jo je izdalo mariborsko okrožno sodišče. "Do tega trenutka pa nismo prejeli še nobene odredbe za razpis evropskega naloga za privedbo in predajo ali mednarodne tiralice," je še sporočila vodja sektorja za odnose z javnostmi policije Vesna Drole.

 

Komentarjev 42