Avto
52 ogledov

Mala pločevinka bencina za 21 kilometrov

Toyota prius plug-in Toyota
Toyota prius ni med najhitrejšimi avtomobili pod soncem, je pa med tistimi, ki jih žene (tudi) fosilno gorivo, gotovo med najvarčnejšimi. To dokazuje dosežek z Nürburgringa.

Na znamenitem Nordschleife so pri Toyoti izvedli zanimiv preizkus - koliko goriva za en 21-kilometrski krog porabi njihov priključni hibrid prius.

Hitrost in štoparica sta bila jasno tokrat v ozadju, saj prius v kategoriji hibridov pač ne more konkurirati kakšnemu hibridnemu porsche 918 spyderju, ki tudi sicer s časom 6:57 nosi titulo najhitrejšega serijskega avtomobila Zelenega pekla.

Tudi zato si je prius s testnim voznikom in novinarjem Joejem Cliffordom vzel čas in v cilj s povprečno hitrostjo nekaj nad 60 km/h prišel po 20 minutah in 59 sekundah vožnje. A čeprav bi porsche vmes že trikrat švignil mimo, je priusov dosežek vseeno poseben.

Meritev je namreč pokazala, da je za pot porabil natančno 0,34 litra goriva, kar ustreza majhni pločevinki pijače. Bencinski motor se je namreč prižgal le med daljšim vzponom, vso ostalo pot je avtomobil gnala le elektrika.

V akumulatorjih je sicer ravno za 22 kilometrov poti elektrike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.