Svet
13 ogledov

Tožba proti Obami zaradi vojne proti IS

Islamska država Profimedias
Ameriški častnik je vložil tožbo proti ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ker da nima ustreznega pooblastila kongresa za vojno proti skupini Islamska država v Iraku in Siriji.

Stotnik Nathan Smith sicer nima nič proti vojni, ampak želi izvedeti, ali je v skladu z njegovo prisego. Smith celo trdi, da so pripadniki IS klavci, ki jih je potrebno poraziti, vendar mu ni jasno, ali je vojna proti IS v skladu z njegovo prisego ustavi ZDA. Zato želi pojasnilo sodišča.

Njegovi pomisleki niso neupravičeni, saj se Bela hiša sklicuje na vojna pooblastila, ki jih je dobil prejšnji predsednik ZDA George Bush mlajši za boj proti Al Kaidi in invazijo na Irak.

Bela hiša trdi, da je to dovolj, obenem pa ne bi imela nič proti, če bi se kongres zganil in sprejel posebno resolucijo za vojno proti IS. Kongresniki veliko govorijo in kritizirajo, vendar pa te resolucije iz političnih razlogov niso sposobni potrditi, čeprav nihče ne upa zahtevati konec operacij proti IS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.