Slovenija
876 ogledov

Tožilci ju ne bi izpustili

Privedba pred preiskovalnega sodnika Fotosmedija
Preiskava. Bivšega odvetnika in poslovneža bodo zaslišali danes.

Nekdanji ljubljanski odvetnik Janez Žlender in zastopnik že propadlega podjetja Povračilo Smiljan Hostnika sta v sodnem pridržanju. Preiskovalni sodnik ju še ni zaslišal; kot so sporočili z mariborskega tožilstva, bosta zaslišana danes.


Oba naj bi že dlje nezakonito služila z izkoriščanjem finančne stiske zlasti upokojencev. Zato ju je policija prijela v sredo zjutraj, medtem ko naj bi mariborski in ljubljanski kriminalisti na njunih domovih in v pisarnah med hišnimi preiskavami iskali in zbirali dokaze o domnevnem podeljevanju posojil z nedopustno visokimi obrestmi.

Predlagan bo pripor

Vse do včeraj zvečer je policija po naših informacijah zbirala še zadnje domnevne dokaze, pregledovala dokumente in računalnike, ki so jih obema zasegli predvčerajšnjim. Pripravljali pa so tudi kazensko ovadbo, ki jo bodo danes predali sodniku, ki bo oba pridržana zaslišal. Posle Žlendra in Hostnika naj bi policija sicer preiskovala že dobro leto. Mariborsko tožilstvo, ki preiskavo že ves ta čas usmerja, pa neuradno namerava na sodišču predlagati, naj oba za vsaj en mesec pošljejo v pripor. Tožilstvo očitno meni, da bi tako Žlender kot Hostnik lahko uničila oziroma skrila dokaze o domnevno spornih poslih, če bi ju izpustili na prostost, oziroma poskušala celo pobegniti. Grozi jima namreč do osem let zapora.

Posojila in odškodnine

Žlender naj bi že dlje prek podjetja Fragorex upravljal široko posojilno hobotnico. V tej pa naj bi sodelovala tudi podjetja na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem, ki naj bi ponujala gotovinska posojila do približno 5.000 evrov z oderuškimi obrestmi. Hostnik pa se mora, neuradno, zagovarjati zaradi goljufij pri izplačevanju odškodnin več kot 150 posameznikom. Hostnikovo zdaj že propadlo podjetje Povračilo naj bi namreč kot zastopnik pri vlaganju odškodninskih zahtevkov svojim strankam zaračunavalo za nikoli opravljene storitve, od zavarovalnic pa naj bi zahtevalo, naj odškodnine nakazujejo kar na račun tedanjega odvetnika Žlendra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.