Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Napad na tožilkino hišo v zameno za službo

pomorska vaja koper Suzana Kos
Osumljenec za napad z bombo na hišo upokojene tožilke Jožice Boljte Brus pravi, da je akcijo izvršil v zameno za obljubljeno službo.

Danes se na ljubljanskem okrožnem sodišču začenja sojenje Matevžu Zajcu, ki naj bi sredi lanskega septembra na dvorišču doma upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel vojaško bombo. Sodnica, ki proti njemu vodi postopek, je Zajcu sicer že konec februarja ponudila naj sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za kazen. A Zajc, ki mu je tožilstvo v zameno za priznanje krivde ponujalo sedem let in pol zaporne kazni, te ponudbe ni sprejel.

27-letnik pa naj bi bombo odvrgel sicer le tri dni po odsluženi kazni oziroma vrnitvi iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi nasilja. Eksplozija pa je poškodovala fasado na tožilkini hiši in osebno vozilo parkirano na dvorišču

Napad z bombo v zameno za službo

Zajc je danes na sodišču povedal, da je bombo odvrgel po naročilu Mileta, ki mu je v zameno ponudil službo na ljubljanskih Žalah: "Želel sem le prestrašiti meni do tedaj neznano žensko. Šele naslednji dan sem ugotovil, da gre za upokojeno državno tožilko. Zagotovo pa nisem nameraval nikogar ubiti, saj sem prej skrbno preveril, da ni bilo nikogar v bližini." 

Vojaške bombe naj bi Zajc že pred časom našel na domači podstrehi. Kot je povedal na sodišču jih je na bolšjem trgu prodal prav omenjenemu Miletu. Ta pa naj bi mu dve nato vrnil z naročilom, kje naj jih aktivira.

Pričala tudi tožilka

Napadena tožilka Boljte Brus je danes na sodišču dejala, da sta dela bombe priletela blizu klopi pred vhodom, kjer običajno kadi: "Če bi tam kadila tedaj, se danes zagotovo tu ne bi pogovarjali. Ta dogodek je na meni in moji družini pustil posledice. Strah nas je n nekaj časa je bilo res hudo. Nekaj časa so me tlačile hude more, bala sem se vsesti v avto. Precej smo morali spremeniti življenjske navade. Denimo, ne hodim več vsak dan ob isti uri po časopis, ne odpiram kar tako poštnega nabiralnika, preden zapeljemo z ulice prej najprej pregledamo kdo se tam giblje. Prav tako moramo redno spreminjati poti, po katerih hodimo oziroma po katerih sprehajamo psa."

Nekdanjo tožilko, zato ker naj bi jo Zajc poskušal ubiti, zdaj tudi veliko bolj kot prej skrbi za varnost svoje družine. "To, da mama zahteva od 26 in 24-letnih sinov naj sporočata, kdaj se bosta vračala domov, zagotovo ni normalno. Eden od sinov je nedavno domov prispel uro in pol kasneje kot sem ga pričakovala, vmes se mu je pokvaril še telefon. V tem času me je zagrabila neopisljiva panika, strah in malo je manjkalo, da bi poklicala policijo, reševalce, gasilce."

Boljte Brusova je še povedala, da je že dobra tri leta upokojena, a nikoli do zdaj ni niti pomislila, da bi se mi lahko kadarkoli zgodilo kaj takega. "Zagotovo tudi vem, da obdolžencu nikoli doslej nisem storila nič slabega. Za državo delam celo življenje, potem pa mi nekdo tako drastično spremeni življenje. Mama je hud srčni bolnik in je zato nastanjena v domu starejših. V dneh po eksploziji sem prosila osebje v domu naj ji izklopijo televizijo in poskrbijo, da ne pride do kakršnihkoli informacij o dogajanju, ker sem se bala, da bi bilo to lahko zanjo usodno."

Terja odškodnino

Boljte Brusova, ki si je po dogodku morala nekaj časa pomagati tudi s pomirjevali, zdaj od Zajca zahteva tudi povračilo stroškov, ki jih je imela zaradi škode, ki naj bi ji jo povzročil. "Velko stroškov in veliko težav smo imeli zaradi tega," poudarja. Samo na njenem vozilu je eksplozija, zaradi katere je med drugim razneslo eno od vetrobranskih stekel, povzročila za skoraj dva tisoč evrov škode.

 

anja.zupanc@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.