Slovenija
15 ogledov

Tožilka zapušča Patrio

Branka Zobec Hrastar Nik Rovan
Patria. Tožilka Branka Zobec Hrastar po sodnih počitnicah menda zapušča tožilstvo. Zalar: Poslanci trikrat zavrnili zakon, ki bi omejil prestope iz pravosodja med 
odvetnike.

Odpoved. Na začetek sojenja prvaku Slovenske demokratske stranke (SDS), nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, 5. septembra zagotovo ne bo tožilke Branke Zobec Hrastar. In to potem ko je skoraj tri leta usmerjala preiskavo o domnevno negospodarnem nakupu vojaških oklepnikov patria, pri čemer Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču očita domnevno koruptivne posle pri tem državnem nakupu.

Zobec Hrastarjeva naj bi neuradno v začetku junija svojemu šefu Zdenku Fišerju sporočila, da po sodnih počitnicah, konec avgusta, odhaja s tožilstva.

Minister ne ve ničesar

Odhajajoča tožilka včeraj za pojasnila ni bila dosegljiva, saj se na nobeni od službenih telefonskih številk ni odzvala. Razlogov za njeno odpoved tožilski funkciji pa za zdaj uradno ni pojasnil niti generalni državni tožilec Fišer. Zagotovo pa razlogov še ne pozna šef slovenskega pravosodja.

Minister Aleš Zalar z odhodom Zobec Hrastarjeve s tožilstva ni seznanjen, zato tega ne more komentirati,” pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu.

"Škoda, ker gre"

O svoji odpovedi je neuradno menda Zobec Hrastarjeva redke kolege iz tožilskih vrst obvestila šele pred dnevi, tik pred odhodom na dopust. “To je pa nekaj novega,” pa je bil nad novico o njenem odhodu presenečen vodja tožilskega društva Primož Suknaič, ki njeno odločitev obžaluje. “Dobrih tožilcev je škoda. Kolikor vem, velja za zelo strokovno podkovano tožilko,” sklene Suknaič.

Tožilski šef Fišer pa včeraj ni odgovoril niti, kdo od tožilcev se bo moral do konca sodnih počitnic pripraviti na začetek sojenja Janši. Neuradno naj bi mu namreč Zobec Hrastarjeva sredi tedna sama predlagala, naj spis, ki ga vodi zoper Janšo, dodeli v reševanje drugemu tožilcu.

Res že beli pisarno?

Kje bo Zobec Hrastarjeva od jeseni opravljala pravniški poklic, uradno sicer še ni znano. Neuradno pa naj bi si v središču Ljubljane, v ulici tik ob sodni palači, urejala prostore, kjer naj bi v kratkem odprla odvetniško pisarno, česar nam na odvetniški zbornici niso potrdili.

Podatkov v zvezi s posameznimi vpisi v imenik odvetnikov ne moremo posredovati,” pojasnjujejo na zbornici. Minister Zalar pa bi prestope iz pravosodja v odvetništvo vendarle želel omejiti. “Državni zbor je že trikrat zavrnil predlog zakona, ki bi šel v tej smeri,” pravijo na ministrstvu.

Zgodbe Zobec Hrastarjeve

  • Patria. Decembra 2009 je Karla Erjavca in Albina Gutmana obtožila nevestnega dela v službi. V začetku aprila je sodišče oba oprostilo, zaradi česar se je tožilka na sodbo pritožila.
  • Bulmastif. Tožilka naj bi po napadu treh psov na lastnika Saša Baričeviča nekaj časa tudi preiskovala, kateri od policistov je poslal fotografijo njegovega razmesarjenega trupla v javnost. Zaradi spora s tedanjo šefinjo Barbaro Brezigar pa ju je na zagovor sredi marca lani poklical premier Borut Pahor.
Komentarjev 2
  • letalo13 08:23 17.julij 2011.

    osebna zamera glede svojega partnerja in njena sposobnost

  • Marjan Valič 21:31 14.julij 2011.

    to.je.edino.pravilno.saj.je.zadostidrugih