Slovenija > Črna kronika
42 ogledov

Tožilka želi v dokaz pet prič

Zloraba Shutterstock
Trgovina z ljudmi. Sredi Ljubljane v zadnjih dveh letih prodali pet deklic.

“Prodaja otrok se dogaja tudi v naši državi, sredi prestolnice. Leta 2010 je bil otrok prodan pred očmi učiteljev, socialnih delavcev, celo tožilstva. Trgovina z ljudmi v naši državi pa ne poteka le kot prisilna prostitucija. Sredi Ljubljane so poročili punčko, staro 13 let,” je opozorila prostovoljka Katarina Meden ob predstavitvi knjige Prodano življenje, ki jo je izdalo društvo Ključ.

Poročene štiri punčke

Medenova z društvom Mozaik sicer skrbi za vključevanje socialno ogroženih otrok v družbo. “V zadnjih dveh letih so svojci prodali od štiri do pet deklic, starih od 13 let, in jih poročili. To seveda niso uradne poroke pred matičarjem, ampak poroke po njihovih običajih. Ti prodani otroci pa gredo potem celo iz države, najmanj pa iz naselja, v katerem odraščajo,” je opisala Medenova. Ena od prodanih deklic se je pred kratkim vrnila v Slovenijo. Pravi, da je sem prišla noseča, ker ima tu urejeno zdravstveno zavarovanje.

Na takšno trgovanje z otroki že dolgo opozarjajo policijo, socialne delavce, zdravstvene domove in celo tožilstvo. “Ampak nihče se ne zgane. Tožilka je od nas zahtevala denimo pet prič, ki bi potrdile, da se je zgodila prodaja deklice,” je sklenila Medenova.

Komentarjev 8
  • vicvic 15:12 20.september 2012.

    Res je da so otroci ne morejo branit, škoda da nam jevseeno zanje. Sedaj se prodajajo tudi za večerne dobičkeres smo prišli zelo zelo daleč. Se stari borijo za svoje riti?

  • matt5 15:53 19.september 2012.

    Care.Slovenščina,sedi,CVEK !

  • Minerva 13:14 18.september 2012.

    A ti bi bil rad duhovit?