Slovenija
127 ogledov

Rok Žavbi obsojen na tri leta in štiri mesece zapora

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Slovenca Roka Žavbija, ki je italijanskim oblastem priznal sodelovanje s skrajneži, čaka dobra tri leta zapora.

Slovenec Rok Žavbi je bil danes na sodišču v Benetkah obsojen na tri leta in štiri mesece zapora zaradi novačenja borcev za teroristično skupino Islamska država (IS), poroča portal 24ur.com. Sojenje je bilo zaprto za javnost, sodba pa še ni pravnomočna. V slovenski zapor bo lahko premeščen po prestani tretjini kazni. 

Žabvi je obsojen slabo leto po aretaciji na podlagi evropskega naloga za prijetje. Tožilka Francesca Crupi je po poročanju lokalnega Corriere del Veneto za Žavbija zahteva zaporno kazen v višini treh let in dveh mesecev zapora, za soobdolženega Ajhana Veapija pa štiri leta in osem mesecev zaporne kazni.

Ker so Žavbiju sodili po skrajšanem postopku, je upravičen do kazen znižane za tretjino.

V zameno za manjšo kazen je Žabvi sodeloval z oblastmi in predal vse svoje kontakte na Skypu in telefonu, elektronsko pošto in fotografije. Kot je povedal njegov zagovornik aprila lani za časnik Corriere della Sera, je Žavbi dojel, da je bil marioneta v rokah vodje skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, imama Bilala Bosnića.

Slovenski policisti so na podlagi evropska naloga maja prijeli Žavbija, ki je bil osumljen rekrutiranja vsaj dveh makedonskih borcev v italijanskem Bellunu, in ga nato dober mesec kasneje pri Fernetičih izročili italijanskim kolegom.

Komentarjev 9
  • allstarr111 22:28 11.april 2017.

    to veš ker si bil zraven ? ali kr tako po izgledu sodeč ? al da nosi nike patike ??

  • Žurnalček 20:59 11.april 2017.

    Kdaj boste ta fuknjene musliće začeli brisati z lica zemlje . Če ne bomo mi njih , bodo oni nas , tako da odločitev sploh ne more biti sporna z nobenega vidika !

  • Žurnalček 20:57 11.april 2017.

    č