Šport > Nogomet
36 ogledov

Tožilstvo zdaj tudi nad Blatterja

sepp blatter EPA
Dolgoletni prvi mož Mednarodne nogometne zveze se je naposled tudi sam znašel pod drobnogledom švicarskih oblasti.

Sepp Blatter, predsednik v odstopu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki se že dlje časa sooča s številnimi očitki o korupciji, bo moral svojo nedolžnost dokazati tudi po sodni poti. Švicarsko državno tožilstvo je namreč danes sporočilo, da je sprožilo postopek in začelo preiskavo zoper Blatterja zaradi sumov finančnih nepravilnosti.

Blatter naj bi se danes sicer srečal z mednarodnimi mediji na sedežu Fife, a je bila novinarska konferenca najprej prestavljena za eno uro, kasneje pa so jo brez obrazložitve odpovedali. V pisarni javnega tožilca so potrdili, da že cel dan zaslišujejo Blatterja.

"Preiskava proti predsedniku Fife Josephu Blatterju je bila odprta 24. septembra. Osumljen je finančnih nepravilnosti," so še zapisali v pisarni švicarskega javnega tožilstva. Pričakuje se, da bo moral kmalu pred izpraševalce sesti tudi kandidat za novega predsednika Michel Platini. Med Blatterjevimi sumljivimi potezami se je namreč znašlo tudi plačilo dveh milijonov švicarskih frankov, ki jih je prejel Platini za delo med letoma 1999 in 2002, nakazilo pa je bilo izvršeno šele leta 2011.

Potrjen urnik SP 2022

Na zasedanju izvršnega odbora krovne nogometne zveze v Zürichu so sicer potrdili termin svetovnega prvenstva v Katarju leta 2022. Kljub različnim polemikam in ugibanjem o morebitni prestavitvi je zdaj jasno, da bodo nogometaši igrali pozimi: prva tekma bo na sporedu 21. novembra, po 28 dneh se bo mundial končal 18. decembra 2022.

SP čez sedem let bo tako najkrajše od leta 1978 v Argentini, ko je mundial trajal le 25 dni, v Katarju bo vse skupaj trajalo 28 dni. Pred 37 leti je na prvenstvu sicer nastopilo le 16 reprezentanc, posledično pa je bilo na sporedu tudi precej manj tekem.

Vodilni možje Fife bi se sicer morali sestati na Japoskem, a so se pri krovni nogometni organizaciji odločili za Zürich. Razlog leži v tem, da ima Japonska z ZDA sklenjen sporazum o izročitvi oseb, ki so osumljeni kriminalnih početij. Med člani Fife tako marsikdo ni želel odpotovati v deželo vzhajajočega sonca.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.