• Sob 17 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
  • Pon 19 do 26 °C
več na vreme.net

Nove številke

14 komentarjev

Tragedija v goreči stolpnici razgrinja svoje razsežnosti

58 ljudi je uradno spoznanih za pogrešane ali mrtve po katastrofalnem požaru v stolpnici v Londonu. A končna številka bo verjetno še precej višja. Na dan vsak dan prihajajo nova pričevanja o grozi v gorečih stanovanjih. Neka mati je rešila družino tako, da je poplavila stanovanje.

A. L. / London

/ Osveženo:

Kot so danes sporočili pri policiji, je v tej številki vključenih 30 oseb, za katere je že potrjeno, da so umrli, ostalim 28 pa se zelo verjetno ni uspelo živim rešiti iz nesrečne stolpnice, ki jo je v sredo ponoči zajel velik požar, zaradi katerega se predvsem stanovalci višjih nadstropij niso mogli rešiti. 

BBC poroča, da policija sicer neuradno pogreša skupno kar 70 ljudi, pri čemer pa se nekateri morda še niso javili in sporočili, da so se uspeli rešiti iz nočnega pekla, zato jih sedaj pozivajo, naj to storijo.

Reševalci sedaj nadaljujejo delo z iskanjem po ostalinah v stolpnicina zahodnem delu Londona, potem ko so v petek akcijo prekinili zaradi varnosti. 

Nesreča močno odmeva tudi politično

Tragedija je zasenčila današnje uradno praznovanje rojstnega dneva kraljice Elizabete II., ki je v govoru omenila preizkušnje zadnjih dni.

Medtem pa se krepijo kritike proti premierki Theresi May zaradi njenega mlačnega odziva na tragedijo. Med obiskom pogorišča v petek je bila izžvižgana, danes je več sto protestnikov zahtevalo njen sestop zaradi kaotičnega odziva in postopanja oblasti do žrtev požara. 

Nekega 43-letnika so obsodili na tri mesece zapora, ker je na prizorišču posnel in na Facebooku objavil fotografije truplo človeka, potem ko je ta skočil iz stolpnice v smrt.  

Med drugim je na Otoku zelo aktualno postalo vprašanje glede varnosti stanovanjskih blokov, potem ko je postalo jasno, da so slaba arhitekturna in varnostna zasnova ter ceneni materijali zelo prispevali k hitri razširitvi ognja. Ta naj bi izbruhnil zaradi napake na električni napravi v enem od stanovanj. 

Mati pravi čas poplavila stanovanje in rešila družino

Na dan prihajajo nove in nove zgodbe v povezavi z obupnimi poskusi ljudi, da bi se rešili iz nočnega pekla. Tako se je neka 39-letna mati znašla vkleščena v 11. nadstropju skupaj s šestletno hčerko in fantom. Medtem ko se je ogenj širil, so ji reševalci najprej dali navodila, naj ostanejo v stanovanju.

A je Natasha Elcock sama od sebe takrat takoj odprla vse pipe z vodo v kopalnici in pričela poplavljati stanovanje. Ta poteza je verjetno trojico obvarovala smrti, saj so ostali v stanovanje ukleščeni še uro in pol, preden je spet zazvonil telefon z navodili, naj zbežijo iz stanovanja. A takrat je bilo že prepozno, vrata so bila preveč prevroča.

"Hčerko smo zadrževali na mokrih telh in se skrili v najhladnejšo sobo," je po poročanju Telegrapha pripovedovala o usodnih trenutkih. "Vrata so se upogibala in stekla so pokala. Bilo je grozno."

Pravi, da je klicala po telefonu na pomoč vsaj stokrat, enkrat so jo celo prevezali s centrom za reševanje v škotskem Glasgowu. Nazadnje pa se je gasilcem le uspelo prebiti do njih in jih spraviti iz stolpnice. Elcockova je prepričana, da je uspela z mokroto v stanovanju preprečiti, da bi se ogenj usodno razširil v stanovanje. 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (14)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima