Trajnostno
142 ogledov

Eko sklad povečal razpisana sredstva

hiša denar Profimedia
Eko sklad je povečal razpisana sredstva za okoljske naložbe in zmanjšanje energetske revščine.

Eko sklad je povečal sredstva na dveh odprtih javnih pozivih, in sicer za kreditiranje okoljskih naložb občanov ter za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za zmanjševanje energetske revščine. Na prvem je po novem na voljo 35 milijonov evrov, na drugem pa 10 milijonov. Spremembi je Eko sklad objavil v današnjem uradnem listu.

Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov je Eko sklad objavil julija in tedaj razpisal za skupno 15 milijonov evrov ugodnih posojil. Danes je sredstva povečal na 35 milijonov evrov. Sredstva so med drugim na voljo za nakup toplotne črpalke, obnovo fasade in zamenjavo oken, gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb, nakup okolju prijaznih vozil.

Na voljo so posojila s fiksno (2,8 odstotka) ali spremenljivo obrestno mero (trimesečni euribor + 1,0 odstotka). Posameznik lahko poda več vlog za dodelitev kredita, lahko pa za kredite za isto naložbo zaprosi tudi več upravičencev.

Vloge je mogoče oddati do objave zaključka javnega poziva v uradnem listu oz. do razdelitve razpisanih sredstev.

Do 18.000 evrov na gospodinjstvo

Povečali so tudi sredstva za nepovratno finančno spodbudo za zmanjševanje energetske revščine. Na voljo je skupno po novem 10 milijonov evrov, potem ko je sklad v začetku decembra razpisal pet milijonov evrov.

Prijavijo se lahko vsa materialno ogrožena gospodinjstva, ki prebivajo v energetsko neučinkovitih stavbah ali v neustreznih bivanjskih razmerah. Gospodinjstvo bo lahko prejelo do 18.000 evrov.

Vlogo na javni poziv je mogoče vložiti do objave zaključka poziva v uradnem listu. Vložiti jo je mogoče osebno, po navadni pošti ali po elektronski pošti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.