Trajnostno
584 ogledov

Velika večina Slovencev bi to uvedla čim prej

prazne plastenke Profimedia
Velika večina Slovencev si želi čimprejšnjo uvedbo kavcijskega sistema, kažejo rezultati raziskave, ki jo je za Eko krog izvedel Valicon.

Uvedbo kavcijskega sistema podpira 94 odstotkov vprašanih, da bi zaživel čim prej, želi 84 odstotkov anketirancev, so sporočili iz Eko kroga. Le pet odstotkov vprašanih sistema ne bi uvedlo. Kot so zapisali v Eko krogu, kavcijske sisteme uporablja 14 evropskih držav, v povprečju pa zberejo 90 odstotkov embalaže pijač. 

Glede obsega vključene embalaže pijač je 78 odstotkov anketirancev mnenja, naj kavcijski sistem zajame pločevinke, plastenke in embalažo za ponovno polnjenje ter brezalkoholne pijače, pivo in močnejši alkohol.

Visoka podpora uvedbi

Raziskava tako po pojasnilih Eko kroga potrjuje rezultate spletne ankete, ki jo je konec lanskega leta opravila Zveza potrošnikov Slovenije. Ugotovila je, da bi kavcijski sistem uporabljalo 95 odstotkov od 1200 anketiranih, od tega 81 odstotkov zagotovo in 14 odstotkov verjetno.

"Izjemno nas veseli konsistentnost rezultatov dveh zaporednih raziskav. Čeprav je med njima eno leto razlike, obe ugotavljata enako, izjemno visoko podporo uvedbi kavcijskega sistema ter podoben obseg vključenih pijač in vrst embalaže," so v sporočilu za javnost povzeli Eriko Oblak iz Eko kroga.

Po njenem mnenju anketi dajeta dovolj jasen signal trgovcem in politikom, ki morda dvomijo v uspeh uvedbe takšnega sistema v Sloveniji.

V 2024 sistem uvajata še dve državi

Z novim letom bo sistem zaživel na Madžarskem, februarja prihodnje leto pa tudi na Irskem. Kot še navaja Eko krog, je vseh 14 sistemov v evropskih državah nepridobitnih ter jih z izjemo Nemčije centralizirano upravljajo trgovci in proizvajalci pijač. Slednji so tudi v celoti finančno odgovorni za njihovo delovanje. V desetih državah na tak način zbirajo plastenke, pločevinke in steklenice, v štirih državah pa samo pločevinke in plastenke.

Valicon je v raziskavo, ki jo je opravil za Eko krog, vključil 1008 ljudi, starih od 18 do 75 let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.