Trajnostno
623 ogledov

Za financiranje bodo namenili 1,9 mrd evrov

NLB nlb
NLB Skupina bo v jugovzhodni Evropi do leta 2030 za financiranje zelenega prehoda pri prebivalstvu in podjetjih namenila 1,9 milijarde evrov.

NLB Skupina je članica Zavezništva za podnebno nevtralno bančništvo Združenih narodov (Net Zero Banking Alliance). V okviru zavezništva so se aprila 2021 številne banke iz vseh regij zavezale, da bodo do leta 2050 dosegle neto ničelne financirane izpuste. Banke članice so se zavezale, da bodo v 18 mesecih po pridružitvi zavezništvu individualno določile začetne cilje za zmanjšanje izpustov, ki bodo vključevali nekatere sektorje z visokim ogljičnim odtisom.

V NLB so tako danes objavili prvo poročilo skupine o razkritjih, povezanih z neto ničelnimi izpusti. Poročilo predstavlja celovit pregled naših prizadevanj in napredka pri prehodu operativnih in pripisljivih izpustov toplogrednih plinov iz kreditnih in naložbenih portfeljev, skladno z zavezanostjo k doseganju neto ničelnih izpustov do leta 2050 ali prej, so iz največje slovenske banki sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Strategija neto ničelnih izpustov skupine se osredotoča na štiri osrednje sektorje, to so proizvodnja električne energije, železarstvo in jeklarstvo, stanovanjske nepremičnine in poslovne nepremičnine.

Na prvem področju načrtujejo, da bodo do 2030 s svojimi naložbami dosegli 29 odstotkov manjšo intenzivnost proizvodnje, ko gre za izpuste toplogrednih plinov. Na področju železarstva in jeklarstva NLB Skupina cilj glede doseženih emisij na tono jekla za 2030 udobno presega že zdaj. Pri stanovanjskih in poslovnih nepremičninah pa bodo z vlaganjem v gradnjo energetsko učinkovitih in zelenih stavb dosegli 56- oz. 67-odstotno zmanjšanje ogljičnega odtisa na tem področju.

V NLB napovedujejo, da bodo svoje cilje pregledali in posodobili vsaj vsakih pet let in o napredku pri doseganju teh ciljev letno obveščali v svojem trajnostnem poročilu. Za dosego ciljev bodo na območju jugovzhodne Evrope (primarno nekdanje Jugoslavije), kjer NLB Skupina deluje, do leta 2030 namenili 1,9 milijarde evrov za financiranje zelenega prehoda prebivalstva in podjetij, napovedujejo v banki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.