Zdravje > Aktualno
151 ogledov

Ne le trampolin, previdne bodite tudi drugje!

Trampolin Profimedias
Prejšnji teden so z Ginekološke klinike UKC Ljubljana posvarili pred škodljivo vadbo na ponjavah (trampolinu) za ženske in dekleta. Opozorilo je sprožilo številna vprašanja, predvsem o tem, v čem se vadba na trampolinu razlikuje od drugih vadb, ki vključujejo poskoke.

Darija Šćepanović z Ginekološke klinike UKC Ljubljana pojasnjuje, da obstaja več dejavnikov tveganja za nastanek urinske inkontinence. "Nekaterim se ne moremo izogniti, npr. porodu ali staranju, drugim se lahko," poudarja.

Urinsko inkontinenco med drugim povečuje napenjanje pri zaprtju, debelost, visoka intenzivna vadba ali kronični kašelj. "Skupno vsem je, da čezmerno povečujejo pritisk v trebušni votlini," razlaga Šćepanovićeva. "Če traja dalj časa, je to dejavnik tveganja za nastanek urinske inkontinence." Rezultati raziskav na vrhunskih športnicah so po besedah Šćepanovićeve pokazali, da je prevalenca urinske inkontinence največja pri tistih, ki izvajajo vadbo na trampolinu in znaša 80 odstotkov, medtem ko je pri rekreativnih športnicah imela težave z uhajanjem urina vsaka druga ženska. 

Trampolinu sledita gimnastika in odbojka

Temu športu po pogostnosti UI sledijo drugi športi, ki vključujejo poskoke, kot npr. gimnastika ali odbojka. "Vsako poskakovanje poveča pritisk v trebušni votlini, kar lahko sčasoma preraztegne in poškoduje strukture medeničnega dna, kar lahko vodi do nastanka urinske inkontinence," pojasnjuje Šćepanovićeva. "Verjetno pa je ravno trampolin v primerjavi z drugimi športi tisti, pri katerem se ustvarja največji pritisk v trebušni votlini in posledično najbolj obremeni strukture medeničnega dna, zato tukaj največji odstotek urinske inkontinence.

plaža | Avtor: Profimedias Profimedias
Tudi med tekom povečan pritisk

Dodaja, da se tudi med tekom ustvarja povečan pritisk v trebušni votlini, a ne v taki meri kot pri skakanju na trampolinu. "Če ženska nima težav, naj seveda teče," svetuje Šćepanovićeva. Podobno se dogaja tudi med poskoki s kolebnico, saj vse aktivnosti, pri katerih se čezmerno povečuje pritisk v trebušni votlini obremenijo medenično dno in ga sčasoma lahko poškodujejo.

"Vsem ženskam, ki imajo težave z urinsko inkontinenco mi odsvetujemo vse aktivnosti, ki čezmerno povečujejo pritisk v trebušni votlini ali ji povzročajo uhajanje urina," pravi Šćepanovićeva. "Te so pa največkrat tek, skakanje s kolebnico." 

Za ženske po porodu vadba brez poskokov

Prav tako te aktivnosti odsvetujejo ženskam po porodu, ki jim svetujejo telesno vadbo, pri katerini poskokov. "Predvsem opozarjamo ženske takoj po porodu, pa tiste, ki imajo že kakšne od navedenih težav," poudarja Šćepanovićeva. "Za te je takšna vadba škodljiva."

Dodaja, da te dejavnosti niso škodljive za dekleta, jih pa odsvetujejo, ker je kronično povečan pritisk v trebušni votlini lahko dejavnih tveganja za nastanek težav, predvsem zato ker je anatomija medeničnega dna drugačna in bolj občutljiva za obremenitve v primerjavi z fanti in moškimi.

"Pri ženskah, ki pa so že rodile, so njihove strukture medeničnega dna še bolj občutljive na kronično povečan pritisk v trebušni votlini," razlaga Šćepanovićeva. "Dokler raziskave ne bodo pokazale pozitivnih učinkov vabe na trampolinu na medenično dno, se dekletom in ženskam ta vadba odsvetuje, tistim z že znanimi težavami pa še posebno."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • miho 20:58 28.junij 2016.

    Kaj pa za moške? Občutek imam, da se diskriminira ženske.