Šport > Košarka
20 ogledov

Filipovski: "Treba je imeti željo po zmagi"

Union Olimpija Filipovski Saša Despot
Trener Uniona Olimpije je na uradni tiskovni konferenci pred prvo tekmo Evrolige odgovarjal na vprašanja novinarjev. "V Cantùju nas čaka težko delo," pravi Sašo Filipovski.

Kakšna so pričakovanja pred tekmo s Cantùjem?
Igramo proti moštvu, ki v tej sezoni še ni doživelo poraza. Osvojili so superpokal, premagali Sieno, dobili pa so tudi vse tekme v kvalifikacijah za Evroligo. Nazadnje so v domačem prvenstvu v gosteh premagali tudi rimski Virtus. Klub je izjemno stabilen v smislu kadrovanja, športni direktor in trener že vrsto let delujeta dobro v paru. Igrajo zelo pametno košarko, na to kažejo tudi rezultati. Čaka nas zelo težko delo. So zelo disciplinirani, si pomagajo v obrambi, v napadu pa imajo veliko dobrih strelcev od daleč. Imajo tudi dobre skakalce. Skušali bomo odigrati čvrsto tekmo, našo igro si želimo prikazati v dobri luči in presenetiti, a se zavedamo njihovih kakovosti.

Kakšno je zdravstveno stanje ekipe pred prvo evroligaško tekmo?
Trenutno zdravstveno stanje ni najboljše. Alen Omić ima težave s hrbtom, Aron Baynes pa z gležnjem. Dražen Bubnić bi lahko zaigral na položaju centra. Tudi na to moramo biti pripravljeni, da zaigramo brez petke.

Kakšni so nasploh cilji v Evroligi?
Ta ekipa ne bo zdržala pritiskov, da se mora uvrstiti v Top 16. Realno gledano imamo v skupini zelo močne ekipe, mi pa lahko igramo dobro le, če smo razbremenjeni. Zato se trudim, da igralci čutijo čim manj pritiska, od njih pa pričakujem in zahtevam, da se osredotočijo le na osnovne elemente košarkarske igre. Z njimi lahko pride dober rezultat. Treba je imeti željo po zmagi, a ta sama ne bo dovolj. Treba bo zelo trdo delati na igrišču, biti pameten v obrambi in napadu. Manjka nam nekaj izkušenj, to pa bomo poskušali nadoknaditi z energijo. Za ta nivo samo ta ne bo dovolj. Skušali se bomo zoperstaviti vsaki ekipi z neobremenjenostjo. Poskušali bomo presenetiti favorite.

Se lahko to zgodi že na prvi tekmi?
Verjamemo, da je žoga okrogla, da so presenečenja možna. S tako miselnostjo tudi odhajamo v goste. V nasprotnem primeru košarka ne bi bila smiselna. Zavedamo pa se, kako je tekmec močan. Dobili so tudi Kazan in ostale ekipe, ki so si želele igrati v Evroligi. Treba je imeti spoštovanje do Cantùja, a ne smemo se ga bati. Ne smemo biti neambiciozni in prestrašeni. Tudi najboljša moštva imajo lahko slab dan. Slej ali prej po nizu zmag pride tudi poraz. Cantù je sicer doma težko premagljiv.

Sašo Filipovski Union Olimpija trening | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na zadnjih tekmah ni šlo predvsem Dominicu Watersu. Kako ocenjujete njegove nastope?
Dominic lahko da več in to tudi pričakujem od njega. Videli bomo, kako bo v prihodnosti. Zaenkrat bo še dobil priložnost, za naprej pa ni odvisno le od njega. Tu je tudi pogodba, Olimpija pa si ne more več privoščiti, da med sezono zamenja tri ali štiri igralce, saj te potem čaka bumerang in luknja v proračunu. Tega si ne moremo dovoliti. Potrebujemo mir in potrpljenje. Za ta denar nismo mogli pripeljati izjemno kakovostnih igralcev, vendar o rezanju še ne razmišljamo. Če bo Dominic igral slabše, bosta dobila priložnost Luka Rupnik in Jan Močnik, razmišljalo pa se bo tudi o njegovi zamenjavi. Trenutno želim, da odigra brez pritiska, da se zbudi. Še nikoli ni igral ali treniral na takšnem nivoju. Veliko je odvisno od njega samega.

Od slovenskih igralcev, ki igrajo na mestu organizatorja igre, je zelo slab status Jake Lakoviča, ki igra za turški Galatasaray ...
Jaka Lakovič ima po mojih informacijah okoli 800 tisoč evrov plače, naš proračun pa je pod milijonom. Seveda bi si ga želel v ekipi, a je nerealno, da mu ponudimo 7.000 dolarjev, kolikor dobi Walters. Izvrstno bi bilo, če bi imel v moštvu njega ali Vlada Ilievskega, a to je nemogoče. Galatasaray si lahko privošči, da takšen igralec, kot je Lakovič, ni v ekipi, s takšnimi klubi pa se mi moramo meriti v Evroligi.

union olimpija siena filipovski alilović | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Pri Cantùju dobro poznate predvsem Manucharja Markoishvilija ...
V karieri sem imel kar nekaj igralcev, ki so bili na začetku zelo preplašeni. Takšna sta bila tudi Jiří Welsch in Manuchar Markoishvili. Slednjega so se odrekli pri Benettonu, ker je bil tako boječ. Ni vedel, kdaj naj vrže, kdaj naj prodre pod koš, podajal je tekmecem v roke. Takšen je bil tudi Jiří – nesamozavesten. Velik talent, a nič ni bilo iz njega ob pritisku. Enak je bil Thomas Kelati, za katerega so pri Turówu zahtevali, da ga zamenjam po treh tekmah, nato pa je prebil led in bil dvakrat najkoristnejši igralec. Verjamem, da vidite neke reči, vidimo jih tudi v strokovnem štabu. Treba je malce počakati, da vidimo, kdo se bo prebil in kdo ne. Potrebno je malce potrpljenja. Če bi imeli enak proračun kot drugi klubi v Evroligi, bi si lahko privoščili menjavo igralcev. Markoishvili je bil na začetku tudi pri Olimpiji eden od tistih igralcev, zaradi katerih so se navijači križali, ko je stopil na parket. Zdaj je ključen mož Cantùja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.