Ambient
328 ogledov

Trend: gradnja z lesom

gradnja z lesom Žurnal24 main
Ko tektonika stavbe postane lesena prostorska skulptura.

Les je eden najbolj priljubljenih materialov za gradnjo doma. Njegove kvalitete niso le občutek topline ali ekološkost njegove vgradnje, pač pa predvsem lepota raznovrstnih konstrukcij, ki jih z lesom lahko izvedemo. 

 

1. PREDALČNA KONSTRUKCIJA

V preteklosti je bila predalčna lesena konstrukcija ena izmed najbolj uporabljanih tehnik gradnje. Les, sestavljen v posamezne 'predale', je nudil statično oporo hiši, medtem ko so bili posamezni predali nato zapolnjeni z drugim (nenosilnim) materialom. Danes na podoben princip deluje montažna gradnja, kjer je večina stene pravzaprav polnjena s polnilom - toplotno izolacijo, hišo pa nosijo leseni stebri in nosilci.

Predalčna konstrukcija je lahko izvedena tudi v manjšem merilu, kjer velikost posameznega 'predala' ne ustreza dejanskemu prostoru, ki ga konstrukcija uokvirja, ampak so okvirji manjši. Zaradi manjših razponov, ki jih mora v takšnem primeru prenašati les, je lahko konstrukcija tanjša in elegantnejša. Na fotografiji oblikovalski studio arhitektov Jury / Biasol.

Predali niso nujno ortogonalni: v pavilijonu Sumika je arhitekt Toyo Ito zasnoval predale različnih velikosti in oblik, ki sestavljajo kompleksno tridimenzionalno mrežo.

 

2. DIAGONALNO ZAVETROVANJE

Ker je potrebno poskrbeti tudi za horizonatlno zavetrovanje, ki hišo ščiti pred potresnimi sunki in sunki vetra, je priporočljivo leseni konstrukciji dodati nekaj diagonalnih elementov. Lahko jih med seboj prepletate ali pa postavite v minimalističen križ, vsekakor pa diagonalne prostor naredijo dinamičen. Na fotografiji: Pascal Flammer's House.

 

3. OKVIRNA KONSTRUKCIJA

Naslednji pristop k leseni gradnji je  tudi precej pogost: gre za okvirno konstrucijo, kjer so posamezni leseni okvirji, ki navadno definirajo obris stavbe, med seboj povezani le na nekaj točkah. Na fotografiji: čolnarna arhitektov TreStykker.

 

4. SISTEM STEBROV IN NOSILCEV

Popolnoma klasični prostop pa je sistem stebrov in nosilcev, ki se v podobni obliki uporablja tudi pri gradnji z armiranim betonom. Na forografiji je Wood Innovation and Design Centre arhitekta Michaela Greea, ki je trenutno najvišja lesena zgradba na svetu.

 

5. MONTAŽNA GRADNJA

Tehnološko najnaprednejša in okolju najprijaznejša metoda gradnje z lesom pa je montažna gradnja iz panelov iz lepljenega lesa. Takšno zgradbo v večini pripravijo že v proizvodnji (vanjo vgradijo tudi vse napeljave, izrežejo odprtine itd.), ki jo nato na gradbišču le še sestavijo. Gre za izjemno precizen način gradnje, ki prihrani veliko stroškov na gradbišču. Na fotografiji lahko opazujemo, kako se montažna lesena školjka spušča v ovoj stare stavbe. Zasnovali so jo arhitekti iz biroja Naumann Architecture.

 

6. LEPLJENI NOSILCI

Z lepljenimi in krivljenimi lesenimi nosilci pa lahko vsekakor ustvarjamo najbolj neverjetne oblike: na fotografiji Austria Center na Dunaju, ki so ga izvedli pri podjetju Hasslacher.

 

Pri leseni gradnji je najbolj zanimivo prav oblikovanje strehe oziroma stropa. Zaradi prenekaterih možnosti obdelave lesa je lahko stropna konstrukcija najzanimivejši del vašega doma.

 

7. RAVEN STROP

V prvem primeru gre za raven strop, sestavljen iz tisočih lahnih deščic, ki se med seboj združujejo v mrežo primarnih in sekundarnih nosilcev, ki se opirajo na veličastne stebre iz drevesnih debel. Na fotografiji Myoenji Columbarium arhitektov Furumori Koichi.

 

8. RIBJA KOST

Strehe z naklonom so idealno izvedene v lesu – tudi pri opečni in betonski gradnji. Špirovci se na eni strani naslanjajo na kapno, na drugi pa na slemensko lego in če je hiša nepravilnih oblik, dobimo ostrešje v zanimivi kompoziciji, ki spominja na ribjo kost. Na fotografiji preoblačilnica bazena Théâtre d'eau arhitektov LOG.

 

9. STREŠNO VEŠALO

Ostrešje lahko – še posebno če je razpon prevelik – izvedemo tudi s strešnimi vešali. Takšna vešala dodajo strehi konstrukcijsko trdnost. Na fotograiji interier hiše Martin-Lancaster arhitektov MacKay-Lyons Sweetapple.

 

10. NAJVIŠJI LESNI NEBOTIČNIK NA SVETU

To, da je les vse bolj uporabljan v gradnji vseh vrst objektov, dokazuje tudi napoved za gradnjo najvišjega lesenega nebotičnika na svetu, ki bo imel kar 34 nadstropij! V Stockholmu ga bodo gradili arhitekti iz birojev C. F. Moller in Dinell Johansson. Za les so se odločili, ker je njegov transport cenejši, pa še gradnja je okolju prijaznejša.

Fotografije: Pinterest 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.