Šport
28 ogledov

Trener: Po potrebi tudi ljubezenski svetovalec

Simon Rožman Gregor Katič
"Ne bomo poleteli v nebo, ostali bomo na tleh," po nekaj odličnih predstavah pravi trener NK Celje Simon Rožman.

Zadnjeuvrščeni Kalcer Radomlje bo v nedeljo gostil celjske nogometaše. Ti so v odlični formi, saj so v prvenstvu nanizali tri zmage, padel je tudi evropski Maribor, v pokalu pa so s 6:1 odpravili še drugoligaša Roltek Dob. Pred novimi dvoboji smo se pogovarjali s trenerjem Celja Simonom Rožmanom.

Čemu pripisujete trenutno dobro formo svojih izbrancev?
Dobro smo trenirali že od samega začetka. Stremimo k napadalni, všečni igri, to smo tudi načrtovali v pripravah. Malce slabše smo krenili v sezono, zdaj pa smo zelo zadovoljni s tem, da se je dobro delo pokazalo tudi na rezultatih. Morda bi lahko imeli še kakšno točko več. Predvsem proti Zavrču smo bili boljši tekmec, a žoga nikakor ni hotela v gol, zato smo tekmo nesrečno izgubili. Od svoje filozofije nismo želeli odstopiti, tudi v Domžalah smo bili po mojem mnenju vsaj enakovredni. Zdaj se je tudi rezultatsko vse obrnilo, s tem pa tudi raste samozavest v ekipi. Verjamem, da bomo še naprej uspešni.

Valon Ahmedi | Avtor: Jure Veber Jure Veber
Po dokaj zanesljivi zmagi proti Mariboru je vzdušje v garderobi verjetno izjemno?
Imamo mlado ekipo, vsi pričakujejo, da bo prišlo do nihanj v formi. Na to vseskozi opozarjam. Smo absolutno osredotočeni na delo, na taktiko, nogometaši do zdaj vse odlično sprejemajo. Ne bomo poleteli v nebo, ostali bomo na realnih tleh. Še naprej si želimo igrati agresivno, napadalno in predvsem za gledalce.

Na klopi Celja ste od konca minule sezone. Kaj se je spremenilo v zadnjih mesecih?
Ob koncu minule sezone je bila vsa zadeva zelo specifična, najprej je bilo treba narediti rezultat. To nam je na srečo uspelo. Zdaj smo vso reč postavili od začetka. Igralcem smo podali zelo jasne cilje, tudi klub je sprejel moj način razmišljanja. Delamo več kot drugi. To mladost, zagnanost in energijo poskušamo prenesti na igrišče, gledalce pa poskušamo privabiti s tem, da smo nekoliko drugačni.

Mlada ekipa verjetno zahteva tudi nekoliko drugačen pristop.
Po eni strani je zadeva zelo lahka, viden je presežek neke energije, ki jo lahko obrnemo v svoj prid. Po drugi strani pa so tu tudi nekatere mladostniške težave. Iz tedna v teden poskušam reševati neke novosti, ki se igralcem dogajajo v nogometu in zasebnem življenju.

NK Celje | Avtor: Jure Veber Jure Veber
So to težka leta za nogometaša? Nočno življenje, ki ga imajo vrstniki, dekleta ...
Tu se pojavlja prav vse. Dekleta, a tudi zastopniki, ki se že borijo za te igralce. Tu je tudi konec nekega obdobja, konec šolanja, fantje na noge postavljajo svoje privatno življenje. Tu je tudi prvi vir zaslužka. Vse te zadeve se mešajo z njihovimi visokimi ambicijami, z velikim razočaranjem po vsaki nekoliko slabše odigrani tekmi.

Ste torej tudi nekakšen psiholog?
Res ne gre samo za strokovno delo na zelenici, po potrebi sem tudi pedagog, psiholog in včasih tudi ljubezenski svetovalec (smeh).

Koliko stane takšna ekipa?
Smo na povsem spodnji meji profesionalizma. Fantje imajo profesionalne pogodbe, to nam omogoča profesionalne treninge. Tako nam ni potrebno prilagajati čas treningov. Prihodki so minimalni, so pa redni, kar je v tem času tudi zelo pomembno. Naša filozofija je pač ta, da je Celje neka odskočna deska za te mlade fante. Tu se lahko predstavijo v čim boljši luči in se nato podajo v okolje, kjer so ob dobrem prestopu razumljivo tudi precej bolje plačani. Pri nas je vse skupaj bolj spodnja meja profesionalizma. Plače naših nogometašev so večinoma primerljive z minimalnimi plačami v Sloveniji.

NK Celje | Avtor: Jure Veber Jure Veber
Sledi tekma s Radomljami. Se proti zadnjemu na lestvici pričakuje nova zmaga?
Šele na tem gostovanju se bo videl pravi karakter moštva. To bo ena najtežjih tekem doslej. Tu se pričakuje, da pokažemo svojo kakovost, energijo, moč … Če nam to uspe, nas to ponavadi tudi rezultatsko nagradi. Gremo pa tekmo po tekmo, z rezultatom se ne obremenjujemo. Še vedno smo skromni, ni nobene evforije, smo pa seveda razumljivo veseli ob dobrih rezultatih in razočarani ob slabših.

S katero uvrstitvijo bi bili zadovoljni ob koncu sezone?
Cilj kluba je nekako peto mesto, nikoli pa ni prepovedano, če si želiš še kaj več. Smo realni. Ob tem, da bi zadržali vse igralce, potrebujemo še dva ali tri igralce, da bi bili konkurenčni. Potem bi bilo prav vse možno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.