Vizita za živali
95 ogledov

Trening za oba

Telovadba s psom
1/6
Grega T Bohinc
Gre za kondicijsko vadbo, v kateri uživata tako pes kot skrbnik.

Mnogi si želijo psa, a si ga zaradi natrpanega urnika težko privoščijo. Če se za psa odločijo, pa želijo z njim preživeti ves prost čas, zato ga včasih zmanjka za druge stvari, tudi za telovadbo. Prav zato se veliko pasjih skrbnikov trudi, da bi pse vključili v svoj vsakdan.

Eden od načinov, da združimo gibanje z našim psom je novejša vadba, ki jo je inštruktorica Suzana Simenčič pomladi 2013 uvedla tudi v Sloveniji. Gre za vadbo Fit mit Hund ®, ki je po njenih besedah več kot vadbeni koncept: "Gre za življenjski stil, poklicno izbiro, to pa je tudi skupno ime za telovadbo s psom, ki se pojavlja v različnih oblikah."  

Vzdržljivost s krepilnimi vajami 

"Zdrav sprehod s psom, telovadba in tek s psom, krožna vadba HUNDSFIT ®, sproščanje s psom, pasji fitnes HundeBBP ® s specializiranimi vajami samo za psa. Torej za vsakogar nekaj, za manj fizično zmogljive vodnike in tudi za naprednejše," opisuje. V osnovi kombinirajo trening vzdržljivosti kot sta hoja ali tek, s krepilnimi vajami za telo, kot je trening moči za krepitev mišic celotnega telesa. Na začetku dajejo nekoliko več poudarka krepitvi hrbtnih mišic in sami stabilizaciji telesa. "S komunikacijskimi krepilnimi vajami nato povežemo gibanje vodnika in psa. Na začetnih treningih je pes manj vključen in zmeraj do te mere, da pri vadbi sproščeno in veselo sodeluje," pravi Suzana.

Pojasnjuje, da Fit mit Hund ® ni nova zvrst pasjega športa: "Gre za kondicijsko vadbo, ki je vsakodnevna podpora raznoraznim kinološkim disciplinam za izboljšanje in ohranjanje zdravja." Dodaja, da na ta način koristno preživljamo prosti čas in uživamo v skupnih trenutkih in v timskem delu s svojim psom.

Trening traja običajno od 45 do 60 minut, včasih tudi kaj več, saj je predvsem na začetku potrebne veliko več razlage trenerja in usklajevanja vodnika in psa psi vadbi. "Treniramo redno, enkrat do dvakrat tedensko, pozimi imamo običajno pavzo oziroma je takrat najbolj aktualno sproščanje, ki ga izvajamo v notranjih prostorih," pravi. V vročih poletnih mesecih prilagodijo srečanja in jih organizirajo ob večernih urah nekje ob vodi. Takrat je pes mnogokrat samo spremljevalec, v hudi vročini pa treninge preskočijo.

V Mariboru in Novi Gorici

Telovadbo s psom Fit mit Hund® so v Slovenijo pripeljali pomladi 2013. Začeli so v Mariboru, kjer aktivnosti tudi redno izvajajo. Poleg Maribora so z vadbo pričeli tudi na goriškem koncu, en semester pa je Suzana Simenčič organizirala tudi na Ptuju in v Ljubljani. V sodelovanju z nemško ustanoviteljico Tanjo Petrick vsako leto pripravljajo tudi izobraževanja za nove Fit mit Hund® trenerje, da bodo prednosti tovrstnega druženja lahko doživeli tudi drugod po Sloveniji.

"Večinoma so vadeče ženskega spola, a tudi fantje se nam kdaj pridružijo," pravi trenerka. Prav moški se po njenih izkušnjah začudijo, da morda na prvi pogled enostavne vaje postanejo dokaj zahtevne, čim vključimo psa. "Udeleženci so veseli, da lahko končno telovadijo in jih pri tem spremlja pes. Super se jim zdi, ker imajo nekoga, ki jih spodbuja in motivira, v večini primerov je to seveda pes," opisuje. Sama se trudi za čim bolj sproščeno vzdušje v skupini, "kar pa je običajno enostavno, saj se ob vadbi zabavamo. Kaj vse si psi ne namislijo ob določenih vajah."

Ker je v njeni skupini terapevtski par, so na enem izmed vadbenih ur imeli fanta, ki je želel s pomočjo strokovne sodelavke odpraviti strah pred psi, med drugim skozi telovadbo s psom. Nekatere vadeče so prišle na srečanje izključno zaradi pridobivanja telesnih zmogljivosti zase in se jim je zdelo super, da so razmigale še psa.

"Mnogim veliko pomeni, da lahko s psom po končanih tečajih osnovnega šolanja še kaj počnejo, v kolikor se ne odločijo za katero izmed kinoloških disciplin. Spet drugi čas, ko ima pes pavzo od aktivnega treniranja določene discipline, izkoristijo za tovrstno aktivnost," je zaključila.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.