Zdravje > Aktualno
32 ogledov

Treniranje v bazenu

plavanje Shutterstock
Bralca je zanimalo, kako naj poteka njegov trening v bazenu.

Enkrat na teden bi si rad privoščil trening v bazenu. Koliko časa naj plavam in kako okvirno naj bi izgledal tak trening? Je v redu, če umirjeno plavam pol ure?

Odgovarja Miha Šumak, osebni trener ŠUS Eurofitness&FormaNatura.

Vse je odvisno od vašega cilja, kaj želite s tovrstnim treningom doseči. Želite z njim povečati vzdržljivost, izboljšati tehniko plavanja, pridobiti moč, hitrost ali bi plavali zgolj za sprostitveni terning? Za rekreativnega plavalca je zmerni tempo plavanja takšen, da bi brez postanka v tridesetih minutah preplaval dolžino enega kilometra. Tovrsten trening ni namenjen moči, temveč vzdržljivosti, hkrati pa ni prenaporen za kakršnokoli kombinacijo z morebitnimi ostalimi naknadnimi aktivnostmi.

Zgolj v informacijo naj povem, da letni cikel plavalnega treninga zajema nekje do pet treningov 
na teden. Seveda se v sklopu teh treningov najprej pridobiva tako imenovana baza v sklopu katere plavalec pridobi vzdržljivost, izboljševanje tehnike, kjer se izboljšuje koordinacija gibanja in posledično sama tehnika, ter moč in hitrost. Seveda v spremstvu trenerja. Predlagam, da si tudi v vašem primeru, četudi boste plavali zgolj trideset minut na teden, privoščite nekaj ur z osebnim plavalnim trenerjem, saj vam bo le ta s svojo strokovno usposobljenostjo pomagal čim bolj izkoristiti vaših trideset minut v bazenu.

Tukaj lahko preberete še ostale nasvete športnega trenerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.