Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Trenutek, ko je prvič zaslišala mamin glas

Brenna You tube
Videoposnetek prikazuje čustveno obarvan trenutek, ko je dekle, ki je dobilo polžev vsadek, pri 14-letih prvič jasno zaslišalo mamin glas.

Sedaj 14-letna Breanna iz Houstona v Texasu je od ranega otroštva nosila slušni aparat, s pomočjo katerega je slišala le zamolkle glasove ter si pri sporazumevanju pomagala tako, da je brala z ustnic. 

Končno je dobila polžev vsadek, s katerim lahko jasno sliši glasove. 

Videokamera je ujela čustven trenutek, ko je dekle prvič jasno zaslišalo materin glas. Na posnetku se k dekletu najprej obrne zdravstvena delavka in jo vpraša, če lahko sliši njen glas. 

Spet sliši

"Ja," pravi Brenna v smehu. 

Nato se oglasi njena mama Melissa: "Lahko slišiš moj glas?"

Brenna se zasmeji in reče: "Ja!" Nato jo preplavi val čustev in začne jokati. 

Brenna je imela težave s sluhom že od rojstva, pri dveh letih je dobila slušni aparat, a kljub temu ni dobro slišala. Njen sluh se je s časom še poslabšal, tako da ji slušni aparat ni več veliko pomagal pri razumevanju govora. 

Nadomestek za okvarjene celice

S pomočjo polževega vsadka, ki so ji ga vstavili v Centru za govor in sluh v Houstonu, se bo spet lahko normalno sporazumevala. 

Polžev vsadek je elektronska naprava, ki nadomesti okvarjene celice notranjega ušesa (polža). Zvok iz okolice pretvarja v električne impulze in jih prenese neposredno na slušni živec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.