Svet
20 ogledov

Trenutek resnice za Danila Türka

tzpogovor 23.01.2008, Danilo Turk, INTERVJU, predsednik republike Slovenije, Vla Boštjan Tacol
Varnostni svet ZN, ki ima ključno besedo pri izbiri kandidata za generalnega sekretarja ZN, bo danes opravil prvo od več poskusnih glasovanj.

Glasovanje je tajno, bodo pa kandidatom oziroma veleposlanikom držav, iz katerih prihajajo, sporočili, kako so se odrezali. Za položaj se poteguje tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Po današnjem glasovanju bo 12 kandidatom, med katerimi je polovica žensk, že malo bolj jasno, ali se splača vztrajati v tekmi.

Poskusno glasovanje bo potekalo z glasovnicami, na katerih bodo imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožijo lahko "se spodbuja", "se ne spodbuja" ali pa "brez mnenja".

V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Išče se najmanj motečega kandidata

Sistem sicer, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega diplomata, spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč.

"Danilo Türk dobro igra na to karto. Ima izkušnje in nima težav niti z Rusijo niti z Zahodom," je dejal omenjeni diplomat, veleposlanik ene od članic Varnostnega sveta.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.

Mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, pa tudi, da je tokrat na vrsti, da da kandidata vzhodnoevropska skupina, v kateri je tudi Slovenija s Türkom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • jakec1575 17:08 21.julij 2016.

    Človek, ki se delu in vsem državljanom ni sposoben opravičiti za verjamem lapsus izjavo in ne zna biti niti predsednik vseh državljanov, ne glede na zgodovinska dejstva in ne premore empatije do državljanov s taksno in drugacno bolecino, nima sans ...prikaži več biti ozn. To ni slo mimo njih. Ko kandidiras secirajo kandidata do potankosti. Pahor je vcasih klovn, ampak se zna iskreno tudi opraviciti, ker motiti se je clovesko. Danilo, žal kot clovek nimas šans.

  • allstarr111 15:11 21.julij 2016.

    Itak ne bo izvoljen, nima niti 20% šanse.

  • Ronald Reagan 13:46 21.julij 2016.

    Banda drugorazredna je že v akciji minusiranja motečih komentarjev...