Avto
19 ogledov

Tretjina denarja gre skozi okno

Bencinska črpalka Saša Despot
Ford je med 5.700 ljudmi opravil evropsko raziskavo, ki kaže, da bi lahko vozniki vsako leto prihranili 1.000 evrov.

V Fordovi raziskavi so sodelovali vozniki iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije, odkriti pa so poskušali možnosti za spremembe vedenja, ki bi vplivale na račun za gorivo. Pri voznikih, ki v povprečju za gorivo porabijo 3011 evrov na leto, bi lahko bil ta znesek manjši za 994 evrov.

Raziskava je razkrila štiri preproste načine, s katerimi bi lahko vozniki zaradi manjše porabe goriva prihranili tretjino letnih stroškov, ki jih nameni za gorivo.

Če po uporabi odstranite strešni kovček ali strešni prtljažnik, to pomeni 20 odstotkov prihranka pri porabi. V Evropi, kjer velja prosto oblikovanje cen goriv, velja poiskati bencinsko črpalko z najcenejšim gorivom. Tako lahko privarčujemo do sedem odstotkov proračuna za gorivo. Vsak mesec preverite in prilagodite tlak v pnevmatikah na optimalno vrednost (štirje odstotki) ter odstranite nepotrebno težo iz notranjosti vozila (dva odstotka).

Nove ugotovitve

Z anketiranjem so odkrili tudi nadaljnje možnosti za zmanjšanje porabe goriva: 71 odstotkov voznikov je priznalo, da ne upoštevajo hitrostnih omejitev, 42 odstotkov jih nikoli ne izbere najvarčnejše poti, 39 odstotkov jih vozi agresivno, 14 odstotkov pa pusti klimatsko napravo vključeno ves čas.

Raziskava je pokazala, da nepotrebne predmete v vozilu najpogosteje vozijo italijanski vozniki (23 odstotkov), prav tako bodo najverjetneje pustili nameščen strešni prtljažnik (43 odstotkov). Manj kot polovica jih izbira najvarčnejše poti (49 odstotkov).

Nemški vozniki najpogosteje kršijo omejitve hitrosti (89 odstotkov) in vozijo agresivno (57 odstotkov). Francoski vozniki spadajo med tiste z najmanjšo verjetnostjo mesečnega preverjanja tlaka v pnevmatikah (18 odstotkov). Španski vozniki najpogosteje puščajo klimatsko napravo vključeno ves čas (19 odstotkov), več kot četrtina britanskih voznikov pa nikoli ne poišče cenejše bencinske črpalke (26 odstotkov).

Eno od odkritij raziskave je bil tudi podatek, da po dolivanju goriva 45 odstotkov uporabnikov impulzivno kupi še kakšno malenkost. Med tovrstnimi kupci so največkrat nemški vozniki (63 odstotkov), italijanski vozniki bodo najverjetneje kupili še kavo (28 odstotkov), britanske voznice pa čokolado (19 odstotkov).

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:00 24.april 2014.

    Zračni upor narašča s kvadratom hitrosti. Očitno imate nizek strešni prtljažnik ali pa vozite večinoma po mestu.

  • ac-dc 18:08 24.april 2014.

    Pogosto se peljem na isti relaciji, eno leto imam na strehi prtljažnik - prečke. Avto mi pove povprečno porabo in s prtljažnikom ni niti približno tolikšna, kot piše v vašem članku. Razlika je minimalna, oz. je praktično ni. Več ...prikaži večč je odvisno od mojega načina pritiskanja na plin.