Slovenija
365 ogledov

Erjavec v vseh kalkulacijah

Volitve 2011. grafika Žurnala24
Volilna napoved. SD podpora najbolj zrasla, Virantovi le še na repu parlamenta. Koalicija. Kdor bi ta trenutek tvoril koalicijo, bi vanjo moral povabiti ali Virantovo listo ali Erjavčev DeSUS.

"Zmagovalec" tokratne volilne napovedi, ki jo je za Žurnal24 opravila družba Valicon, je SD Boruta Pahorja. Ta se je namreč s 13 odstotki zavihtel na tretje mesto, od koder pa se je z novim padcem poslovila Državljanska lista Gregorja Viranta.

"Kljub padcu Virantovih njihov vstop v parlament ni vprašljiv, podpora Listi Zorana Jankovića ne more biti bistveno višja od trenutne, Janševa SDS pa malenkost pridobiva na račun razočaranih anketirancev, ki menijo, da Slovenija potrebuje trdo roko," meni Andraž Zorko iz Valicona.

SD kot leta 2004

Podpora je zrasla tudi NSi, kar Zorko pripisuje vračanju volivcev izpred volitev leta 2008, ko so glasovi SDS "pojedli" NSi in je ta ostala pred pragom parlamenta.

Zorko pravi, da se Pahorjeva SD s 13 odstotki približuje podpori iz leta 2004, kar pomeni, da bi zanjo volila tradicionalna baza volivcev. Skupaj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo bi imeli malenkost višji odstotek podpore kot SDS sama.

Kdorkoli bo sestavljal koalicijo, pa bo se bo težko izognil DeSUS-u Karla Erjavca, še kaže Žurnalova anketa, ki je kombinacija telefonske in spletne ankete in je potekala med 24. in 30. novembrom na vzorcu 1.221 anketirancev.

Spet na predčasne?

Na vprašanje, ali bomo še pred koncem mandata imeli predčasne volitve, je 34 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno.

"Tisti, ki bi volili leve stranke, in predvidevajo zmago desnih, upajo na predčasne volitve, volivci desnih pa upajo, da bodo ti vladali vsa štiri leta," odgovor komentira Zorko. Tokratnih volitev bi se sicer zagotovo udeležilo 63 odstotkov vprašanih.

Komentarjev 14
  • 1111 10:04 01.december 2011.

    ...upam, da ni slovenski narod butast...srčno upam...NE JJ!!!

  • Mirsad Miro Muharemović 09:14 01.december 2011.

    pa vendar Pahorja bomo volili..Janšo,odvetnika Matoža,ma dajmo bt pametni ljudje

  • Mirsad Miro Muharemović 09:12 01.december 2011.

    alora če nisi prepričan v nobenga..probi Jadranko Kosor,mogoče boš kotent