Slovenija
25 ogledov

Tretjina vojakov je predebelih za služenje

vojska debelost Profimedias
Epidemija debelosti predstavlja vse večje težave za ameriško vojsko – vsak tretji mladenič je namreč za rekrutacijo predebel.

Nevladna organizacija Misija: Pripravljenost, ki so jo ustanovili upokojeni vojaški poveljniki, ugotavlja, da je treba ciljati na dolgi rok in spremeniti prehranjevalne navade mladih.

"To bi najbolj vplivalo na postave tistih fantov, ki so pripravljeni vstopiti v vojsko," je prepričan eden od ustanoviteljev organizacije upokojeni brigadir John Schmader.

Prav debelost je namreč eden glavnih razlogov, da se mladi med 17 in 24 leti v vojski ne morejo služiti. Sledita preslaba izobrazba in kriminalna preteklost.

"V Kansasu je denimo – če vse te dejavnike seštejete –  kar 71 odstotkov mladih nesposobnih služiti vojaški rok," pravi Schmader.

Od leta 2002 se je pojavnost debelosti med aktivnimi vojaki povečala kar za 61 odstotkov, zato ima vojske vse več tudi izdatkov za zdravstvene težave, ki jih epidemija prinaša. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.