Svet
157 ogledov

Trgovina prihodnosti brez trgovcev

blagajne EPA
Medtem ko šolamo nove generacije trgovcev, medtem ko nakupovalna središča rastejo za vsakim vogalom, Amazon predstavlja trgovino prihodnosti. V njej prostora za trgovce ne bo.

"Kako bi izgledalo nakupovanje, če bi lahko vstopili v trgovino, s polic vzeli, kar bi potrebovali in potem mirno zapustili prostor?" se v najnovejšem reklamnem spotu sprašuje Amazon. Zadnje štiri leta so izpopolnjevali projekt Amazon GO, trgovino, ki kupcem omogoča, da kupci trgovino zapustijo ne da bi zgubljali čas pri blagajni. Ne potrebujejo niti sami skenirati svoje proizvode. 

Amazon GO deluje s pomočjo računalniških senzorjev in umetne inteligence, ki zaznata proizvode, ki jih kupec odnese iz trgovine. Kupec nakup opravi tako, kot smo tega že vajeni, le da proizvode odlaga v nakupovalno vrečko, s katero trgovino tudi zapusti. Nič več nima opravka s prelaganjem stvari iz nakpovalnega vozička ali košarice na trak pri blagajni in nato v svojo vrečko.

Kupci v takšnih trgovinah bodo obkroženi s številnimi kamerami, plačali pa bodo preko virtualnega Amazon računa. Torej s seboj ne bo potrebno več imeti niti plačilnih kartic. 

Prvo takšno trgovino naj bi Amazon odprl že v prihodnjem letu, na ta način bodo kupci lahko kupovali v Seattlu.

Prednosti za kupce so očitne, izpostavlja Amazon, ki pri tem dodaja, da povsem brez zaposlenih vendarle ne bo šlo, še vedno bodo ljudje proizvode zlagali na police, opravljali čistilna dela in varovanje.

Za zdaj gre za poskusni projekt, poznavalci menijo, da se takšne trgovine ne bodo razširile še vsaj kakih deset let, saj je investicija za trgovce enostavno previsoka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.