Slovenija
60 ogledov

Tri leta in pol daljši, dva milijona dražji

Upniki naj bi med drugim razpravljali o morebitnem strateškem partnerju. (Foto: Žurnal24 main
Stečaj SCT bo še daljši in dražji, kot je stečajni upravitelj prvotno načrtoval. Skupni strošek: 21 milijonov evrov.

Zdaj naj bi se vlekel do konca leta 2018, to je tri leta in pol dlje, kot je bilo sprva predvideno, stal pa bo dobra dva milijona evrov več ali skupaj kar neverjetnih 21 milijonov evrov. Za primerjavo, za Fructal je srbski Nectar plačal 35 milijonov evrov. 

Vtis v javnosti, da so stroški postopka nesorazmerno visoki, je napačen, meni stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič. Največji strošek v stečaju SCT so namreč obveznosti, ki so nastale v času prisilne poravnave, teh je za dobrih deset milijonov evrov. 

Pomočnica za 4.500 evrov

Kot je Benigar Tošič zapisal v predlogu za spremembo predračuna stroškov stečaja, ima SCT v stečaju še vedno vsak mesec okrog tisoč dogodkov, ki jih je treba poknjižiti. V podjetju v stečaju zdaj dela še sedem ljudi, prihodnje leto bodo še štirje, nato trije, v letih 2017 in 2018 pa še dva, stroški pa se bodo povečali za 419 tisoč evrov. Najdražja je pomočnica upravitelja, ki na mesec stane 4.500 evrov. 

Milijoni so stroške pravdanja

Zaradi pravd je nastalo že 578 tisoč evrov stroškov, Benigar Tošič jih načrtuje še več kot sto tisoč. Sodne takse, stroški izvedencev ter odvetniške storitve bodo po novem znašale skoraj dva milijona evrov, kar je 850 tisoč evrov več, kot sprva predvideno. SCT namreč v 114 postopkih toži (za 20 milijonov evrov), v 74 postopkih pa je tožen. 

Dars jim noče vrniti denarja

SCT je poleg tega izdanih za več kot 166 milijonov evrov bančnih garancij, samo Darsu za okrog 40 projektov. Doslej se jih je izteklo za 46 milijonov evrov, to je strošek, ki v stečajnem postopku ne bo nastal. Po izteku garancij ima SCT pravico do sredstev, ki jih je naročnik po pogodbi zadržal. Proti Darsu so zaradi tega vložili 31 pravd za 4,3 milijone evrov, do konca meseca pa naj bi jih vložili še 14. 

Arhiviranje za 600 tisoč evrov

Presenetljivo velik je strošek za arhiviranje dokumentacije: 586 tisoč evrov, na koncu postopka pa naj bi stalo še 20 tisoč evrov. 

Upravitelj trdi, da ne more vplivati na hitrost postopka, saj sklepe o prodani premoženja izdaja hitro, a določenega premoženja ni mogoče prodati, ker o njem potekajo pravde in postopki določitve pripadajočega zemljišča. Vsaj še dve leti naj bi potreboval za ureditev zemljiškoknjižnega stanja, saj je SCT kot lastnik vpisan  pri mnogih nepremičninah, katerih lastnik ni več. 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:12 29.oktober 2014.

    Ker se je šparalo na varovanju , je nastalo za 1.000.000 € škode na objektih in materialu.

  • KLOBO 16:08 22.september 2014.

    Stečajni postopek Dolenjskega gradbinca "PIONIR"- ja, kot prvega od večjih gradbincev, se je vlekel celih 14 let !!