Zdravje > Otrok
249 ogledov

Tri navade, ki preprečujejo debelost pri otrocih

Otroci zbirajo plastenke Društvo Tandem
Dnevna rutina pri prehranjevanju in spanju ter omejevanje časa, ki ga otroci preživijo pred televizorjem v zgodnjem otroštvu, omejuje tveganje za razvoj debelosti kasneje.

Če vaši otroci hodijo v posteljo vsak dan ob isti uri, če v družini obedujete ob istih urah in otrokom omejite čas, ki ga preživijo pred televizorjem ali drugimi napravami, ste lahko mirni. Tovrstna rutina namreč pomaga izboljšati čustveno zdravje predšolskih otrok, kar zmanjšuje tudi tveganje za pojav debelosti pri otrocih, je pokazalo poročilo Aladino, objavljeno v znanstveni reviji Journal of Obesity. Gre za prvo študijo, ki je pod drobnogled vzela povezave med dnevno rutino v zgodnjem otroštvu in težavami s prekomerno težo. 

V raziskavo je bilo vključenih 10,955 otrok, rojenih med septembrom 2000 in januarjem 2002. Raziskovalci so ugotovili, da je 41 odstotkov otrok pri tretjem letu starosti hodilo spati vsak dan ob isti uri, 47 odstotkov jih je vsak dan obedovalo ob istem času in 23 odstotkom so starši omejili gledanje televizije in uporabo prenosnih naprav na manj kot eno uro na dan. Izmed vseh teh otrok, ki so imeli v zgodnjem otroštvu vzpostavljeno dnevno rutino, je bilo pri dopolnjenem enajstem letu starosti debelih šest odstotkov. 

Dnevna rutina v otroštvu je povezana z boljšim čustvenim samonadzorom, so ugotovili raziskovalci, ta pa je povezana z manjšim tveganjem za razvoj debelosti. "Videli smo, da so bili otroci, ki so imeli več težav z nadzorovanjem svojih čustev pri treh letih, bolj dovzetni za debelost pri enajstih letih," je izpostavila Sarah Anderson profesorica na Fakulteti za javno zdravje na Univerzi v Ohiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.