Svet
28 ogledov

V Italiji že pet sumljivih smrti po cepljenju

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Italija je začasno prepovedala uporabo cepiva proti gripi Fluad, ki ga izdeluje švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis. V Sloveniji tega cepiva ne uporabljajo.

Za prepoved so se odločili včeraj, ko so zabeležili tri sumljive smrtne primere, še ena oseba pa je resno zbolela v 48 urah po cepljenju.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse, pa danes obstaja že pet uradnih poročil o petih smrtih, ki so se zgodile po cepljenju proti gripi. Preučujejo pa še en primer, ki bi pomenil že šesto žrtev. Vse žrtve so bile starejše od 65 let. Preiskave še vedno trajajo in ni mogoče neposredno povezati cepljenja z zdravstvenimi zapleti. Prve rezultate analiz pričakujejo že v prihajajočem tednu. 

Dve seriji cepiva

V italijanski medicinski agenciji Aifa preučujejo, ali je morda kaj narobe z dvema serijama cepiva, iz katerih je bila cepljena četverica. Dokler ne izključijo možnosti povezave cepiva z nesrečnimi primeri so prepovedali uporabo cepiva iz teh dveh serij, so sporočili iz Aife.

Dve smrti naj bi se zgodili na Siciliji, ena pa v Molisu, poroča Ansa. Vsi trije so umrli med 12. In 18. novembrom. Najmlajši je bil moški star 68 let, ženski sta bili stari 79 in 87 let. V resnem zdravstvenem stanju naj bi bil še 91-letnik. Ena smrt se je zgodila približno uro po cepljenju, zaradi problemov s srčno-žilnim sistemom. Vzrok za dve smrti pa je vnetje centralnega živčnega sistema, smrt pa je nastopila  v roku 48-ih ur po cepljenju, poroča italijanska agencija. Do zdaj še niso potrdili, ali je cepljenje res povezano z omenjenimi zdravstvenimi zapleti, še vedno namreč potekajo preiskave na zbranih vzorcih.

“Če je od cepljenja minilo 48 ur, tveganja ni več. Če se pri kom pojavijo simptomu v roku dveh dni po cepljenju, pa naj se zglasi pri osebnem zdravniku,” pravi Giacomo Milillo iz Italijanske zveze splošnih zdravnikov. 

Še ne komentirajo

V Novartisu zaenkrat zapleta še niso komentirali. Imajo pa na spletni strani zapisano, da se Fluad uporablja "za aktivno imunizacijo proti influenci med posamezniki v starosti 65 let in več in ima trenutno dovoljenje za uporabo v 35 državah v Evropski uniji, Latinski Ameriki, na Azijsko-tihomorskem območju in v Kanadi". Opozarjajo pa še, da proizvod ni primeren za uporabo pri otrocih.

V Sloveniji tega cepiva ne uporabljajo

Kot so nam sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji ne uporabljamo cepiva Fluad, ki ga proizvaja Novartis. V letošnji sezoni proti gripi cepijo s cepivom VAXIGRIP, ki je namenjenu cepljenju odraslih in otrok, starih 36 mesecev ali več ter VAXIGRIP pediatric, ki je namenjo  za cepljenje otrok, starih od šest do 35 mesecev. Cepivo proizvaja farmacevtska družba Sanofi Pasteur iz Francije.

Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:18 28.november 2014.

    ne bi se cepil nikdar več,ko smo se pred leti v službi cepili smo bili večina na bolniškah po cepljenju,ampak zanimivo je bilo da so doktorji pripisali da je to zgolj naključje in da ni cepivo krivo,sodelavka je celo resno ...prikaži več zbolela da ni mogla skoraj dihat