Slovenija
34 ogledov

Tri ženske bodo danes izvedele, da imajo raka na dojkah

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Preživetje bolnic z rakom dojk v Sloveniji je še vedno slabše od evropskega povprečja. Skoraj polovica žensk pride prvič k zdravniku z lokalno napredovalo boleznijo. Medtem morajo na onkološkem inštitutu taradi pomanjkanja zdravnikov krajšati čas ambulantnih pregledov.

V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1300 žensk in okoli deset moških, letno pa za rakom dojk umre skoraj 400 žensk in pet moških. To pomeni, da bodo danes vsaj tri Slovenke izvedele, da so zbolele za rakom dojk. Še nekajkrat toliko pa jih bo izvedelo, da so zbolele za katero drugo vrsto raka. Samo zaradi raka dojk pa bo danes umrla vsaj ena Slovenka.

To niso samo številke...

"To niso samo številke, to so resnične ženske, to so mame, žene, hčere, babice, sestre, najboljše prijateljice in sodelavke, ki imajo pomembno vlogo v družbi," ob začetku rožnetega oktobra, meseca osveščanja o raku Dojk opozarjajo v Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Zdravila zdaj dostopna, zdravnikov pa premalo

Po zapletih v preteklem letu so pri nas zdaj dostopna vsa zdravila, ki so registrirana pri Evropski agenciji za zdravila. Na onkološkem inštitutu (OI) upajo, da bo tudi v prihodnje tako. Hkrati na OI opozarjajo na kritično pomanjkanje internistov onkologov, ki vodijo vsa zahtevnejša sistemska zdravljenja.

"Ob dejstvu, da se incidenca raka dojk še vedno povečuje, sistemska zdravljenja pa so vedno kompleksnejša in daljša, to vodi v skrajševanje časa namenjenega posamezni bolnici. Pri zdravljenju raka dojk namreč že dolgo ni pomembno samo to, da bolnica preživi, pač pa tudi, da zdravljenje preživi kakovostno, z dobro obvladanimi neželenimi učinki in brez kasnih posledic. S skrajševanjem časa ambulantnih pregledov, v kar smo žal prisiljeni, niso zadovoljni bolniki, ravno tako pa tudi ne zdravniki, saj se med njimi veča obolevnost in žal tudi izgorelost," pravi dr. Simona Borštnar iz Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Za zdravljenje in bolniške letno 18 milijonov evrov

Zavod za zdravstveno zavarovanje za bolnišnično zdravljenje raka dojk, za zdravila ter za nadomestila, ki jih prejmejo zaposlene bolnice zaradi letno namenjena 18 milijonov evrov. Povprečno je za zdravljenje v bolnišnici namenjenih 5,3 milijonov, za specifična zdravila, s katerimi zdravijo raka dojk, je bilo v letu 2015 namenjenih 6,74 milijonov, za nadomestila zaradi odsotnosti z dela pa je bilo porabljenih okrog 5,8 milijonov evrov.

Bremena posameznika ni mogoče pretvoriti v številke

Ob tem velja poudariti, da je zaposlenih le dve tretjini žensk. "Bremena vsakega posameznika, ki zboli ter njegovih bližnjih pa je tisto, kar te številke ne pokažejo in jasno je, da tega tudi ni mogoče pretvoriti v številke. Želimo si, da bi preventivni programi in programi krepitve zdravja dobili v naši družbi večjo podporo in veljavo. Na ta način bo mogoče vplivati na zmanjšanje ekonomskega bremena raka v Sloveniji nasploh, ne samo raka dojk, ter seveda izboljšanje kakovosti življenja posameznikov, ki jim bo bolezen prihranjena. Stopimo skupaj, da bi bili čim bolj uspešni," pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje prof. Ivan Eržen.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.