Magazin
46 ogledov

Trije otroci bolj stresni kot štirje

otrok otroci Shutterstock
Matere s tremi otroki so pod največjim stresom, saj naj bi prehod z dveh otrok na tri starše postavil v manjšino.

Logično naj bi bilo, da se z večanjem števila otrok povečujejo skrbi in obremenitve staršev, a v tem primeru ni tako.

Nova študija, ki je v svoji raziskavi proučevala 7.164 ameriških mater, je ugotovila, da naj bi največji stres doživljale matere s tremi otroki, medtem ko naj bi bile matere s štirimi veliko bolj sproščene. Prihod tretjega otroka starše namreč postavi v novo luč, saj naj bi otroci začeli prevladovati nad njima, pri četrtem otroku pa starši postanejo bolj sproščeni, saj je od tega odvisna tudi njihova nadaljnja kakovost življenja. 

"Vsaj kar zadeva popolnost, se staršem pri štirih otrocih spremeni miselnost, prisotnega je manj kompliciranja. Poleg tega pa naj bi starši s povečanjem števila otrok pri njihovi vzgoji postali veliko bolj samozavestni," je povedal newyorški psihiater Janet Taylor, ki je tudi sam oče štirih otrok. "V vsakem primeru se matere pri štirih otrocih obremenjujejo manj in se ne spotikajo ob malenkosti. Hvaležne so že ob dejstvu, da so vsi njihovi otroci v šoli," je dodal Taylor.

Matere so pod ogromnim stresom

Matere so v sklopu raziskave na lestvici od 1 do 10 ocenjevale tudi raven stresa, povprečje njihovih ocen izpostavljenosti stresu pa znaša kar enormno število 8,5. Čeprav je z otroki veliko dela, pa matere največ vpliva na njihovo stresno počutje pripisujejo sebi. 

Glede na rezultate raziskav je 75 odstotkov mater ocenilo, da je stres posledica njihove lastne želje po perfekciji in manj posledica pritiska drugih, od tega pa jih kar 72 odstotkov stres doživlja kot samobremenilni dejavnik, ki je posledica njihovih velikih pričakovanj in zahtev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.