Šport
76 ogledov

Trije Slovenci na startu Gira

luka mezgec EPA
Na letošnji Dirki po Italiji naj bi od Slovencev vozila le Luka Mezgec (Giant-Alpecin) in Grega Bole (CCC Sprandi), a v zadnjem trenutku se je na startni listi znašel tudi Jan Polanc (Lampre), ki je bil sprva le rezerva.

"Pred dnevi so mi sporočili, da je eden od moštvenih kolegov poškodovan, da ga boli koleno, zato bom dirkal jaz. Imam mešane občutke, po svoje sem zadovoljen, saj je Giro vendarle ena največjih dirk na svetu, po drugi strani pa ga nisem načrtoval, v planu sem imel dirko po Švici in tudi Vuelto. Švica zdaj odpade, za Vuelto pa bomo še videli," je pred odhodom v Italijo dejal Jan Polanc.

Kranjčan zaenkrat ni imel veliko časa, da si ogleda traso dirke, da analizira posamezne etape, zato še točno ne ve, kje bo imel priložnost, da s kakšnim begom pride do odmevnejšega rezultata, saj ga skupna razvrstitev ne zanima najbolj, prav tako pa zaenkrat v ekipi nima vloge, da bi se lahko boril za zmago v najtežjih etapah, prav tako pa ni sprinter.

"Sam nimam še nikakršnega načrta, prav tako še ne vem, kaj bo od mene zahtevala ekipa. Načrte bomo delali pred vsako etapo. Jasno je, da zame priložnost pomeni kakšen beg, v skupnem seštevku pa bomo vsaj na začetku garali za Poljaka Przemyslava Niemieca, vodstvo ekipe želi, da bi se uvrstil vsaj med najboljših 15. Diegu Ulissiju, kot sam pravi, tritedenske dirke ne ustrezajo, zmago bo lovil le v kakšni posamezni etapi. Imamo tudi nekaj hitrih kolesarjev, a bo konkurenca v sprintih močnejša, kot je bila na primer lani. Sam pa sprinterjem v zaključkih najbrž ne bom pomagal," meni mladi kolesar.

Polanc meni, da je sicer dobro pripravljen, poškodbo zapestja, ki jo je staknil na začetku sezone v Dubaju, je pozdravil, tako da z optimizmom potuje na zahod Italije. "Mislim, da sem odlično pripravljen, boljše kot lani. Edino, kar bi spremenil, če bi vedel takoj, da bom nastopil na Giru, so kilogrami. Moral bi imeti kakšnega manj. Poškodba, zaradi katere sem bil 14 dni brez kolesa, je pozdravljena, ne čutim nobenih bolečin," pravi nadarjeni kolesar.

Mezgec: Imam pet, šest priložnosti

Največ možnosti za kakšen odmeven rezultat ima sicer Luka Mezgec, ki so mu dodelili vlogo kapetana pri Giant-Alpecinu in bo prvi sprinter ekipe. Lani je dobil zadnjo etapo s ciljem v Trstu - to je bila sploh prva slovenska zmaga na Giru - letos pa Kamničan zaradi tega ne čuti dodatnega bremena.

"Imam pet, šest priložnosti. Vsaj štirikrat bo sprint, upam, da bom štirikrat zraven. Upam, da se bo vsaj enkrat 'poklopilo'," pravi Mezgec, ki si želi, da bi do etapne zmage prišel prej kot lani, ko je nanjo čakal vse do konca. "Na dirkah se prilagajamo sproti, padci in poškodbe so sestavni del. V prvem planu sem kapetan za sprinte," dodaja Mezgec, ki je pred dnevi ostal brez enega ključnih mož sprinterskega vlaka, Nizozemca Toma Veelersa, ki je poškodovan. Sprinterja veseli, da je po daljšem premoru zaradi bolezni zdržal vse napore dirke po Romandiji in pridobil prepotrebne tekmovalne kilometre: "Na Giro gremo z močno in enakovredno ekipo, ki je osredotočena na sprinte."

Glavni cilj poljske ekipa CCC Sprandi Polkowice je etapna zmaga, za katero največ upov polagajo v "vročega" Macieja Paterskija, Poljaki pa računajo tudi na Grego Boleta, ki je mož za težke sprinte. Kolesar za katerega bodo delali v ekipi pa je izkušeni Sylwester Szmyd.

Porte, Contador, Uran ali kdo drug?

Giro se bo sicer začel v soboto s 17,6 kilometrov dolgo ekipno vožnjo na čas od San Lorenza do San Rema, končal pa 31. maja, po 21. etapah v Milanu. Lanske zmage ne bo branil Kolumbijec Nairo Quintana, kljub temu bo na startu precej kolesarjev zvenečih imen, v prvi vrsti Španec Alberto Contador, Italijana Fabio Aru in Diego Ulissi, Kolumbijec Rigoberto Uran in za mnoge glavni favorit Avstralec Richie Porte.

richie porte sky | Avtor: EPA EPA
Po napovedih naj bi se zmago na dirki, ki bo vsebovala šest etap s ciljem, na vrhu vzpona, ter ekipni in posamični kronometer, borila Contador in Porte. Sodeč po letošnjih rezultatih, je v prednosti Avstralec, a Contador, ki si letos želi zmago tako na Giru kot na Touru, se je v zadnjem času umaknil od nastopov in se zavzeto pripravljal. "Zdaj težko kar koli napovedujem, lahko rečem le, da je moj cilj zmaga," je redkobeseden Contador nekdanji zmagovalec, ki bo imel v ekipi Tinkoffa odlične pomočnike, predvsem pri pomoči računa na Čeha Romana Kreuzigerja.

Porte doslej zmage na največjih večdnevnih dirkah nima, ves čas svoje kariere je bil namreč na teh dirkah v senci moštvenih kolegov pri Skyju Bradleyja Wigginsa in Chrisa Frooma, za katera je moral delati. Tokrat bodo drugi garali zanj, v prvi vrsti Kolumbijec Sebastian Henao, Čeh Leopold König in Španec Mikel Nieve.

Strokovnjaki med favorite uvrščajo v zadnjih dveh letih dvakrat drugega Urana, lani tretjega Aruja in njegovega rojaka Domenica Pozzoviva. Uran na dirki po Romandiji sicer ni kazal posebne forme, Aru je imel v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav, zato so pri Astani celo razmišljali, da bi za dirko vpoklicali predlanskega zmagovalca Vincenza Nibalija, za veterana Pozzoviva pa naj bi bila dirka nekoliko predolga. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.