Šport > Nogomet
24 ogledov

Trije veliki šoki v FA pokalu

Nathan Arnold Profimedias
V 4. kolo najstarejšega nogometnega tekmovanja sta se prebila tudi dva petoligaša in en četrtoligaš.

Fa pokal je znan po številnih šokih, za nova velika presenečenja pa so poskrbele ponovljene tekme 3. kola. Napredovanje sta si namreč priigrala tudi petoligaša Lincoln City in Sutton United. Oba kluba sta iztržila remi na prvih tekmah proti tekmecem, zato sta imela tokrat še eno priložnost za preboj naprej.

Lincoln City je gostil Ipswich Town, zdaj drugoligaški klub se sicer lahko pohvali tudi z eno lovoriko angleškega prvaka, Tractor Boys so bili najboljši v Angliji v sezoni 1961/62. Traktoristi so bili presenetljivo slabši tekmec na dvoboju s petoligašem, gol pa so prejeli ob izteku rednega dela drugega polčasa, ko je gostujoči obrambi pobegnil Nathan Arnold, preigral še vratarja in nato žogo poslal v prazno mrežo. 

"Tega ne morem opisati z besedami. Stadion je bil povsem poln, to pa je bil največji večer tega kluba v zadnjih 30 ali 40 leti. Mislim, da smo bili nocoj boljši tekmec na zelenici," je bil navdušen predsednik Lincoln Cityja Bob Dorrian.

"Takšna presenečenja so čudovita za televizijo in navijače. Zame to tokrat ni," pa je bil razočaran trener Ipswicha Mick McCarthy. "Še nikoli nisem bil tako ponižan kot navijač Ipswicha. To ni bil slučaj, Lincoln City je bil boljši skozi vseh 180 minut," pa je dejal nekdanji kapetan traktoristov in angleške reprezentance Terry Butcher.

To je bila sicer res posebna noč za Lincoln City, saj so se navijači pred tekmo še zadnjič poslovili tudi od nekdanjega trenerja in kasneje tudi selektorja Anglije Grahama Taylorya, ki je umrl 12. januarja. Prav Lincoln City je bil njegov prvi klub, vodil ga je v letih 1972-1977 in ga kot zadnji do tokratnega podviga popeljal do 4. kola FA pokala.

Slavil je tudi Sutton United, ki je bil v minuli sezoni še šestoligaš. Ta je v gosteh pri AFC Wimbledonu že zaostajal z 0:1, a je nato pri domačih rdeči karton prejel Paul Robinson. To je petoligaš znal izkoristiti. Izjemen zadetek za izenačenje je bil delo Roarieja Deacona, v zaključku tekme pa sta se med strelce vpisala še Maxime Biamou in Dan Fitchett. Sutton si je tako priigral domači dvoboj z Leedsom v 4. kolu, vsekakor pa mu bo prišlo prav tudi 500.000 funtov, ki so jih za napredovanje prejeli klubi.

Presenetil je še četrtoligaš Blackpool, ki je z 2:1 izločil Barnsley, od premierligašev pa sta v drugem poizkusu napredovala Crystal Palace in Burnley. Prvi je doma z 2:1 odpravil Bolton, drugi pa prav tako pred domačimi gledalci z 2:0 še enega člana Premier League Sunderland. V zadnji torkovi tekmi je Bristol City v gosteh premagal Fleetwood Town.

V sredo bodo znova morali na zelenico tudi nogometaši Liverpoola, ki so na prvi tekmi doma brez zadetkov remizirali s klubom Plymouth Argyle, preostala dva para pa tvorijo Newcastle in Birmingham City ter Southampton in Norwich City.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.