Avto
3473 ogledov

Triki za odpravo vlage v avtu

Vlaga v avtu Andrej Leban
Z nekaj zvitimi in preventivnimi ukrepi lahko vsak učinkovito prežene vlago iz avta. Čeprav mnogi skrbijo za čist videz avta z rednim pranjem, pa pozabljajo na bistvene ukrepe, da voda sčasoma ne bo prodrla v notranjost.

Obdobje suhega vremena se nezadržno bliža koncu, pred nami so vlažni poznojesenski dnevi, vremenoslovci nam obetajo celo sneg. V takšnih razmerah se znotraj avtov nabira vlaga, bodisi zaradi nasičenega zraka ali ker jo vnašamo v notranjost z mokrimi oblačili, obuvali ali dežniki. 

Vožnja v vlažnem avtu je vse prej kot udobna. Ne le zatohel vonj, tudi občutek vlažnih oblog ni prijeten, poleg tega je tu še velik jutranji sovražnik - zarošena ali celo zamrznjena stekla, ki zaradi slabše vidljivosti iz avta vožnjo naredijo bistveno nevarnejšo.

Vlago pa precej težje izženete iz avtomobila kot jo vanj vnesete, še posebej če sonca in suhega vremena ni v izobilju, da bi lahko avto pustili nekaj ur stati z odprtimi stekli. 

V takšnih primerih pomagajo naslednji triki

Najbolj očiten pokazatelj ekscesa vlage v avtu so stalno mokri ali vlažni tepihi. Najlažje jih je seveda odstraniti iz avtomobila in posušiti. Mnogi avti pa te možnosti nimajo, pa tudi podlaga pod tepihi ostaja vlažna. Preprost trik v takšnih primerih je, da dno avtomobila obložite s časopisnim papirjem, ki bo mokroto in vlago vezal nase. Seveda je potrebno postopek večkrat ponoviti in menjati papir. 

zimska služba | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Drug malce poseben, a po besedah strokovnjaka Vincenza Lucà iz TÜV Süd učinkovit recept proti vlagi je, da odprto vedro napolnite s soljo in jo varno pritrjeno postavite v avto. Sol je namreč zelo učinkovit "sušilec", na podoben način delujejo tudi mehanski sušilci zraka na tablete za stanovanja. 

V hladnem in vlažnem vremenu si pomagajte tudi s klimatsko napravo, s katero je mogoče učinkovito odrositi stekla. Prav tako klimatska naprava za svojo dolgotrajnost nujno potrebuje mazanje, zato ji vsaj občasno delovanje dobro dene. 

Da se bo učinkovito sušil tudi prtljažni prostor, je potrebno odstraniti polico ali rolo, da lahko zrak zaokroži. Seveda je potrebno prej odstraniti mokro šaro. 

Kaj se zgodi, če se vam v hiši zamaši kanalizacija?

Lastniki in lastnice prevečkrat zanemarijo svoja vozila in jim ne privoščijo niti osnovne higiene. Dejstvo je, da je potrebno še posebej po koncu obdobja odpadanja listja preveriti, ali so kanali za odvajanje vode čisti, ostanke umazanije, zemlje in druge nesnage je potrebno odstraniti tudi iz tesnil stekel in vrat.

Vlaga v avtu | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Vlaga v avtu | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Najbolj kritična mesta so pred vetrobranskim steklom in pod motornim pokrovom tik pod brisalci, pa pri tesnilih vrat in okoli prtljažnih vrat. Ko umazanija zamaši odvodne kanale, ali ko je tesnilna guma okoli vrat zaradi starosti ali obrabe prepustna, ni potrebno veliko domišljije, kje utegne voda končati - prodrla bo v notranjost in se ustavila na najnižji možni točki - v jezeru pod nogami, kar na avtu lahko pusti trajne posledice.

Prvi ukrep je gotovo menjava poškodovanih tesnil na servisu, šele nato sledi sušenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.